- Objavljeno: 18.06.2015.
Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a o problemima u sektoru
Ugostitelje i turističke djelatnike i dalje muče visoke cijene ulaganja, posebice u smještaj, nelojalna konkurencija, selektivan i ponekad kontradiktoran rad inspekcijskih službi, teškoće u pribavljanju radne snage, istaknuto je između ostalog na sjednici Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK).
Ceh je u novom mandatnom razdoblju do 2018. započeo s radom pod vodstvom predsjednika Ceha Nenada Šepaka, izvijestili su iz HOK-a napominjući kako je na jučer održanoj sjednici Ceh raspravio aktualne strukovne probleme i aktivnosti za predstojeće razdoblje.
Tako je istaknuto kako bi izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti trebale uskoro na prijedlog HOK-a osigurati temeljni uvjet stvaranja i održavanja konkurentne razine turističke ponude u ugostiteljstvu kroz jamstvo kvalitete i zaštite potrošača tako da Zakon strogo propiše uvjet stručnosti radnika koji u ugostiteljstvu neposredno sudjeluju u pripremanju hrane za goste (kuhar, konobar, slastičar, pečenjar i priprematelj jednostavnih jela i slastica).
Posebnom odredbom u Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti traži se, naime, da oni moraju ispunjavati uvjete stručne osposobljenosti ili majstorskog ispita propisane za obavljanje vezanih obrta, tj. bilo bi obavezno u svakom ugostiteljskom objektu imati zaposlenu osobu koja ispunjava te uvjete.
Na sjednici Ceha navedeno je i niz drugih problema koji opterećuju poslovanje ugostitelja i turističkih djelatnika - odljev stručne radne snage, dijelom i radi iseljavanja, kao i opadanje opće kupovne moći.
Ugostitelje i turističke djelatnike i dalje prate visoke cijene ulaganja, posebice u smještaj, nelojalna konkurencija koju generiraju trgovine u kojima se isporučuje pripremana hrana, selektivan i ponekad kontradiktoran rad inspekcijskih službi, teškoće u pribavljanju radne snage za rad vikendima, ali i uopće, jer kvalitetna radna snaga sve više odlazi na bolje plaćene poslove u zemlje EU, ističu iz Ceha.
Napominju da iako raste interes za obrazovanje mladih u zanimanju kuhar (značajno više nego za ostala zanimanja u ugostiteljstvu), možda će uvoz radne snage i ovdje preostati kao jedini izvor kvalificiranog kadra.
Iz Ceha upozoravaju kako je siva ekonomija zastupljena i u ovoj djelatnosti, kvalitetna praksa i dualni sustav obrazovanja ni u ovoj djelatnosti još ne postoje, nema dovoljnog broja licenciranih restorana za učeničku praksu itd.
(Hina)