Brnjac: Zajedno sa svim dionicima u sektoru nastavljamo raditi na cjelogodišnjem turizmu

Slika /2023_WEBMINTS/230404_pula1.jpg

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas je u Puli održala sastanak s predstavnicima turističkog sektora, na kojem su razgovarali o dosadašnjim rezultatima te najavama i pripremi za glavni dio turističke godine, a osobita pažnja posvećena je strateškom cilju cjelogodišnjeg turizma.

Ministrica Brnjac osvrnula se na dosad ostvarene rezultate turističkog prometa i vrijednosti fiskaliziranih računa u turističkim djelatnostima u 2023. godini te upoznala predstavnike sektora s napretkom reforme upravljanja turizmom koja je u tijeku.

Interes za Hrvatskom na našim emitivnim tržištima je izvrstan, kao i najave za predstojeći dio godine, što smo imali prilike vidjeti i na turističkim sajmovima po cijeloj Europi. U dosadašnjem dijelu godine posjetilo nas je više od milijun turista te bilježimo rast noćenja od 11 posto u odnosu na 2019. godinu. Posebno nas u kontekstu našeg strateškog cilja cjelogodišnjeg turizma veseli činjenica da su pokazatelji u predsezoni izvrsni, a prema najavama, očekujemo i odličan nastavak turističke godine. Cjelogodišnje poslovanje preduvjet je i za otvaranje sigurnih i kvalitetnih radnih mjesta u turizmu te ostanka naših vrhunskih turističkih djelatnika u Hrvatskoj. S danas prisutnim predstavnicima sektora razgovarali smo i o reformi upravljanja turizmom, koja je u tijeku, a koja će uz ostalo omogućiti desetgodišnji kontinuitet ulaganja iz europskih i proračunskih sredstava u razvoj održivog turizma“, istaknula je ministrica Brnjac.
 
Prema podacima iz sustava eVisitor, od početka godine ostvareno je više od milijun turističkih dolazaka te 2,8 milijuna noćenja, odnosno 2 posto više dolazaka i 12 posto više noćenja nego u istom razdoblju 2019. godine. Pri tome je iz zemalja šengenskog prostora u dosadašnjem dijelu godine ostvaren rast broj dolazaka od 9 posto te rast broja noćenja od 19 posto.

Prema podacima Porezne uprave u prva tri mjeseca ove godine u djelatnostima koje se odnose na pružanja usluge smještaja, pripreme i usluživanja hrane i pića te putničkih agencija i organizatora putovanja (turoperatora), ukupno je fiskalizirano računa u vrijednosti od 657,5 milijuna eura, odnosno 41 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. 



Priopćenja