Državni tajnik Glavina na turističkom forumu u Tirani

Slika /2023_WEBMINTS/230404_albania.jpg

Državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tonči Glavina sudjelovao je na međunarodnom turističkom forumu „Forum of Environmental Sustainable Tourism in Albania – FESTA“, koji se od 3. do 5. travnja održava u Tirani u Albaniji. Forum je organiziralo Ministarstvo turizma i okoliša Albanije u suradnji sa Svjetskom turističkom organizacijom te s Albanskom agencijom za strateški program i koordinaciju pomoći (SASPAC), a u okviru Strategije EU za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR).

Tijekom Foruma održan je niz panela i rasprava visokih dužnosnika, poduzetnika, ugostitelja i svih onih koji doprinose oblikovanju ove industrije. Teme Foruma bile su usredotočene na trenutne trendove održivog turizma.

Državni tajnik Glavina sudjelovao je na prvom panelu o temi „The Role of Governments in Shaping the Tourism Agendas of the Future“ te je posebno istaknuo strateško usmjerenje hrvatskog turizma prema održivosti definirano Strategijom razvoja održivog turizma do 2030. godine i za koje su osigurana sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Također, predstavio je i smjernice krovnog Zakona o turizmu na kojem se intenzivno radi te stavio naglasak na alate za mjerenje i indikatore održivosti, a kojima je cilj kvalitetnije i održivo upravljanje destinacijama. Istaknuo je veliki doprinos turističkog sektora cijelom hrvatskom gospodarstvu.

Nakon panela održan je sastanak ministara i državnih tajnika jugoistočne Europe na kojem su sudjelovale Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija, a pod vodstvom albanske ministrice Mirele Kumbaro i glavnog tajnika UNWTO-a, Zuraba Pololikashvilija.

Državni tajnik Glavina u Tirani je održao i bilateralne sastanke s albanskom ministricom Mirelom Kumbaro, bugarskim ministrom Ilinom Dimitrovom, crnogorskim državnim tajnikom Armendom Millom te ministrom San Marina Federicom Pedini Amatijem, dok je na marginama Foruma održao neformalne sastanke s turskom zamjenicom ministra Özgül Özkan Yavuz, grčkom zamjenicom ministra Sofijom Zacharaki te s litvanskom zamjenicom ministrice Ievom Valeškaitė.

Priopćenja