Za konkurentnost turističkog gospodarstva u 2023. godini 2,7 milijuna eura namijenjeno ugostiteljima, agencijama i nautici

Slika /2023_WEBMINTS/230405_KTG.jpg

Ministarstvo turizma i sporta objavilo je javni poziv za sufinanciranje projekata koji će doprinijeti podizanju konkurentnosti turističkog gospodarstva kroz zelenu i digitalnu tranziciju u turizmu u ukupnoj vrijednosti od 2.654.455 eura.

Program u središte pozornosti stavlja zelenu i digitalnu tranziciju poduzetnika u sektoru turizma, razvoj održivih turističkih proizvoda, poboljšanje procesa u ugostiteljskom poslovanju, razvoj inovativnih turističkih proizvoda i usluga prihvatljivih za okoliš, kružno gospodarstvo te povećanje energetske učinkovitosti.

„Za program potpora male vrijednosti u turizmu ove godine osigurali smo gotovo 2,7 milijuna eura. Važno je istaknuti kako po prvi puta sufinanciramo i projekte zelene tranzicije u restoranima, konobama, kletima i gostionicama s cjelogodišnjim poslovanjem, za koje je namijenjeno više od pola osiguranog iznosa. S obzirom da se putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i Višegodišnjeg financijskog okvira financiraju projekti ostalih dionika u turizmu koji doprinose zelenoj i digitalnoj tranziciji, kroz ovaj program potičemo projekte ugostitelja, turističkih agencija i brodova za kružna putovanja, kako bismo svim djelatnostima osigurali potporu na putu prema održivom turizmu“, rekla je ministrica Nikolina Brnjac
 
Sredstva su dostupna subjektima malog gospodarstva (trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge), registrirani za ugostiteljske i/ili turističke djelatnosti, a program dodjele bespovratnih potpora sastavljen je od tri mjere.

Kroz mjeru A podupiru se postojeći ugostiteljski objekt s cjelogodišnjim poslovanjem koji imaju neko od važećih rješenja iz skupine Restorani - Restoran, Gostionica ili iz skupine Barovi - Konoba ili Klet. Kroz ovu mjeru podupiru se ulaganja u energetski učinkovitu materijalnu imovinu i zelenu tranziciju ugostiteljskih objekata i ulaganja u digitalizaciju i unapređenje radnih procesa u pružanju ugostiteljskih usluga.

Kroz mjeru B za turističke agencije upisane u Središnji Registar (trenutno Upisnik MINTS-a) ili one koje imaju Rješenje o ispunjavanju uvjeta za pružanje usluga turističke agencije od nadležnog ureda državne uprave, podupiru se ulaganja u zelenu tranziciju pružanja agencijskih usluga i ulaganja u digitalizaciju i unapređenje agencijskih usluga.

Mjera C namijenjena je postojećim plovnim objektima za krstarenje registriranima sukladno Pravilniku o vrstama plovnih objekata nautičkog turizma, a podupiru se ulaganja u zelenu tranziciju.

Prijave se podnose isključivo online putem sustava eGrađani, na portalu eTurizam (TuRiznica): https://eturizam.gov.hr/

Javni poziv otvoren je do 5. svibnja 2023. godine.

Priopćenja