Brnjac: Pozitivni komentari Odbora za turizam Bundestaga dodatni su poticaj za nastavak naših aktivnosti

Slika /2023_WEBMINTS/230516_mints1.jpg

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas se u Zagrebu susrela s delegacijom Odbora za turizam njemačkog Parlamenta (Bundestaga), koju predvodi predsjednica Jana Schimke, a koja boravi u trodnevnom posjetu Hrvatskoj. Na sastanku se raspravljalo o učvršćivanju suradnje u području turizma između Hrvatske i Njemačke, razmjeni iskustava u razvoju održivog turizma te do sada ostvarenim zajedničkim aktivnostima.

„Predsjednicu Schimke i članove Odbora za turizam upoznala sam s našom reformom upravljanja razvojem turizma, smjernicama koje smo propisali Strategijom razvoja održivog turizma do 2030. godine te okvirima prvog hrvatskog krovnog Zakona o turizmu. Ponosni smo što je naš smjer održivosti prepoznat i u drugim državama članicama EU, a ovakve suradnje i razmjene iskustava dodatno pridonose ostvarenju svih naših strateških ciljeva“, rekla je ministrica Nikolina Brnjac.
 


Njemački zastupnici poseban interes pokazali su za primjenu Zakona o turizmu i strateških smjernica na lokalnoj i regionalnoj razini, način financiranja projekata od posebnog značaja za destinacije, kao i mogućnost naplate ekološkog doprinosa te su pozdravili rješenja koja su im predstavljena.
 
Hrvatska i Njemačka njeguju dugogodišnje partnerstvo i suradnju u području turizma, koja je regulirana u okviru Akcijskog plana o pojačanoj suradnji između Vlade RH i Vlade SR Njemačke. Ministarstvo turizma i sporta kontinuirano surađuje s njemačkim pokrajinama u okviru Stalne hrvatsko-bavarske komisije te u okviru Mješovite vladine komisije Hrvatska - Baden-Württemberg, kao i u okviru Strategije EU za dunavsku regiju (EUSDR).
 
”Njemačka je najvažnije emitivno tržište za Hrvatsku s kojeg je u 2022. godini ostvareno 3,4 milijuna dolazaka i 24,9 milijuna noćenja, s trendom daljnjeg rasta u prvim mjesecima 2023. godine. Ulaskom u schengenski prostor i eurozonu Hrvatska je njemačkim turistima postala još bliža i dostupnija kroz cijelu godinu, što potvrđuju i rezultati prvih pet mjeseci ove godine”, izjavila je Brnjac nadodavši kako je Hrvatska Nijemcima prema istraživanjima javnog mnijenja jedna od najomiljenijih destinacija te spada među deset vodećih destinacija za njemačke turiste.
 
Podsjetimo da Ministarstvo turizma i sporta ima uspješnu suradnju i s njemačkim autoklubom ADAC-om s kojim je u listopadu 2021. potpisalo Memorandum o razumijevanju s ciljem uspostavljanja dugoročne suradnje koja znatno doprinosi olakšavanju putovanja za njemačke turiste kao i promociji hrvatskog turizma na njemačkom tržištu. Također, Hrvatska turistička zajednica redovito sudjeluje na turističkim sajmovima u Njemačkoj, a na sastanku je iskazano veliko zadovoljstvo što je ove godine Hrvatska bila zemlja partner na f.re.e. sajmu u Münchenu, koji je zabilježio dosad najveću posjećenost.
 
Uz predsjednicu Schimke u delegaciji Odbora za turizam bili su i zastupnici Bundestaga Rita Hagl-Kehl, Anja Karliczek, Michael Donth, Stefan Schmidt, Reginald Hanke, Mike Moncsek, Thomas Lutze u pratnji veleposlanika Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj dr. Christiana Hellbacha. Tijekom svog posjeta Hrvatskoj, delegacija je posjetila i Istarsku županiju te su planirani sastanci s potpredsjednikom Hrvatskoga sabora Željkom Reinerom i članovima Odbora za turizam Hrvatskog sabora.

Priopćenja