Biseri graditeljske baštine u turističkoj ponudi grada

Slika /arhiva/hnk-pl-zajc1w.jpg

Turistička zajednica Kvarena podržala je inicijativu HNK Ivana pl. Zajca za uvrštenjem razgleda zgrade riječkog Kazališta u programe turističkih obilazaka Rijeke, jer je riječ o vrijednom objektu graditeljske baštine. Zgrada HNK Ivana pl. Zajca, zaštićeno je kulturno dobro i remek djelo arhitekture svoga doba nastalom prema projektu glasovitih arhitekata Hermana Gottlieba Helmera i Ferdinanda Fellnera, koji su projektirali najljepša kazališta, mnoga od onih koje i danas obilaze i dive im se turisti u europskim središtima.



Glavno pročelje riječkog Kazališta krase kipovi poznatog venecijanskog kipara Augusta Benvenutija koji su ocijenjeni njegovim najboljim ostvarenjima, dok se u dvorani na stropu nalaze slike Gustava Klimta, čija djela brojni turisti odlaze vidjeti u Beč i Austriju.
Također, mnogi su svjetski operni umjetnici nastupali u riječkom Kazalištu: Medea Borelli, Giacomo Puccini, Enrico Caruso, Pietro Mascagni, Beniamino Gigli, dok je 1899. godine na riječkim kazališnim daskama nastupila velika Sarah Bernardt koja je „Damu s kamelijama“ izvela na francuskom jeziku.



To su samo neke od brojnih zanimljivosti, koje turistima može ponuditi riječka kazališna zgrada, a HNK Ivana pl. Zajca nudi i stručno vodstvo uz priču o bogatoj i zanimljivoj povijesti riječkoga Talijinog hrama, te kratke tiskane vodiče na četiri svjetska jezika.

Pisane vijesti