ARTUR - Arhitektura i turizam: Radionica Zagreb - gradski turizam

Slika /arhiva/DAZ-logo-web.jpg

Pozivamo vas da nam se pridružite na radionici Zagreb - gradski turizam u sklopu programa ARTUR, 12. veljače 2015., Društvo arhitekata Zagreba, Trg Bana J. Jelačića 3/1, s početkom u 9.30 sati.

Tema prve radionice GRADSKI TURIZAM – Transformacija smještajne ponude i pratećih sadržaja bavi se naglom pojavom velikog broja hostela i prvim integralnim hostelima u Hrvatskoj, orijentacijom na privatni smještaj kao i promjenama koje prati otvaranje novih mjesta s novim turističkim sadržajima, često kao  makeover javnih prostora i usluga. ARTUR podržava energetski održive tehnologije implementirane u postojeću strukturu i potiče rad mladih dizajnera i arhitekata.

Pitanja kojima će se otvoriti radionica: Definiranje javnog prostora: korisnik, sadržaj, vrijeme (tko su korisnici hostela i pratećih sadržaja, koji program se događa na javnim prostorima, kroz koje vrijeme se javni prostor koristi / pristupačnost javnih prostora), Kako turizam doprinosi razvoju javnih prostora i sadržaja, Kako rehabilitirati devastirane zone implementacijom javnih sadržaja (objekata i sadržaja); Kako pomiriti ulaganja sa potrebama javnih prostora.

Ciljevi radionice su podići svijest o važnosti javnih prostora i sadržaja u planiranju razvoja turizma, prepoznati potrebe grada i povezati ključne sudionike u upravljanju prostorom i planiranju investicija.
ARTUR je program koji je iniciralo Društvo arhitekata Zagreba i pokrenulo u suradnji s Institutom za turizam i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, te Društvima arhitekata Zadra, Dubrovnika i Istre čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema veznih za prostor i turizam. U protekloj sezoni, s temom grad i regija kroz program ARTUR preispitali smo obalni dio Hrvatske te utjecaje grada na regiju s turističko sociološkog aspekta te refleksije na prostor u Zadru, Dubrovniku i Puli.

Kroz 2015. godinu ARTUR će se posvetiti kontinentalnoj Hrvatskoj s obzirom na potpuno različite karakteristike takvog tipa turizma, a kako bismo prikazali koje sve načine i tipove turizma zaista imamo te potencijale koji se iz njih rađaju, naravno bazirano na principu održivosti te savjesnog i pametnog planiranja prostora kao osnove cjelogodišnjeg turizma. Osim toga, ove će se sezone dio programa baviti podizanjem svijesti o neophodnosti projektiranja poštujući i implementirajući sve zakonitosti korištenja obnovljivih izvora energije i bioklimatskog dizajna, s obzirom da je turistički segment privrede jedan od najvećih potrošača energije. Namjera je približiti alate i metode usmjerene na učinkovito korištenje energije, poštujući i promovirajući Nacionalne ciljeve za smanjenje količine CO2 do 2030. kao i energetske učinkovitosti.

I ovom prigodom upućujemo poziv za prijavu prijedloga za nagradu ARTUR kojom želimo istaknuti najbolje primjere u oblikovanju i razvoju turističkog prostora, te promovirati najbolje prakse u korištenju arhitekture i kvalitetno oblikovanog prostora u svrhu razvoja hrvatskog turizma. Temu zaključujemo konferencijom koja će se održati u Zagrebu u lipnju 2015. godine, na kojoj ćemo predstaviti rezultate održanih radionica te dodijeliti nagrade i priznanja ARTUR .
 



Najave