ACI: U prvih devet mjeseci 33,7 milijuna kuna dobiti

Slika /arhiva/aci-logotip.jpg
Tvrtka Adriatic Croatia International (ACI) u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila dobit od 33,7 milijuna kuna, što je 26 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a ukupni prihod od 138,2 milijuna kuna za 5 posto je veći nego protekle godine, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinstvo u marini Ičići direktor ACI-a Anto Violić.

Od poslovnih aktivnosti ACI je prihodovao 136 milijuna kuna, odnosno povećao prihode po toj osnovi za 4 posto. Dobit od poslovnih aktivnosti je 32,4 milijuna kuna i veća je za 18 posto.

Temeljem godišnjeg veza prihod je 63 milijuna kuna ili 11 posto veći, a u tranzitu je ostvaren prihod od 44,3 milijuna kuna ili 3 posto više.

Na godišnjem vezu u ACI marinama registrirano je 3675 plovila, što je za 4 posto manje nego lani. No, napomenuo je Violić, razlog tome je promjena strukture plovila na godišnjem vezu jer vlasnici obnovom ugovora u većini slučajeva dovode na vez novo plovilo veće dužine koje fizički zauzima veći prostor od prethodnoga.
Tako se kapacitet marina smanjuje ali se u financijskom smislu registrira povećanje prihoda, kazao je.

Sve je veći broj mega jahti, odnosno plovila duljih od 25 metara pa ih je prošle sezone u ACI-jevima marinama samo putem jedne agencije uplovilo 118 duljine do 63 metra, naveo je.

Do kraja ove godine očekuje se povećanje ukupnih prihoda u odnosu na prošlu godinu za 3 posto.

Najveće povećanje fizičkog prometa kod godišnjeg veza ostvarile su marine Skradin sa povećanjem od 55 posto i Vrboska za 38 posto. U tranzitnom vezu najveće povećanje ostvarila je marina Vrboska, za 7 posto.

Violić je izvijestio da će ukupna ulaganja u sustav ACI-jevih marina u 2009. biti 56 milijuna kuna, što je 26 posto više nego prošle godine. Najznačajnija su ulaganja u marinu Pomer, Pula, marini Cres.

Za iduću godinu najavio je radove na proširenju marina Dubrovnik, Split, Ičići, Skradin i Vodice.

Violić je rekao da se ACI, pridržavajući se naputaka Vlade o smanjenju troškova poslovanja, uspio smanjiti troškove za 4,3 milijuna kuna, a do kraja godine se očekuje smanjenje troškova za 5,6 milijuna kuna. (Hina)


Pisane vijesti