Oskarovac Jiří Menzel režirat će promotivne filmove za hrvatski turizam

Slika /arhiva/091020-jm-vl-1.jpg

Češki redatelj i oskarovac Jiří Menzel najvjerojatnije će režirati seriju kratkih promotivnih filmova i spotova o Hrvatskoj, u kojima bi mogao i glumiti, a ti bi se filmovi već iduće godine koristili u promociji hrvatskog turizma na tržištima srednje i istočne Europe, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare sam redatelj Menzel i ministar turizma Damir Bajs. Izvijestivši novinare da je s Menzelom danas okvirno dogovoreno snimanje promotivnih filmova za hrvatski turizam, ministar Bajs je kazao kako taj redatelj nikad nije snimao filmove te vrste. To je potvrdio i Menzel, dodavši da bi taj posao za njega bio vrlo zanimljiva avantura, tim više što bi radio ono što voli, a to je Hrvatska.

Češki redatelj i oskarovac Jiří Menzel najvjerojatnije će režirati seriju kratkih promotivnih filmova i spotova o Hrvatskoj, u kojima bi mogao i glumiti, a ti bi se filmovi već iduće godine koristili u promociji hrvatskog turizma na tržištima srednje i istočne Europe, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare sam redatelj Menzel i ministar turizma Damir Bajs.



Izvijestivši novinare da je s Menzelom danas okvirno dogovoreno snimanje promotivnih filmova za hrvatski turizam, ministar Bajs je kazao kako taj redatelj nikad nije snimao filmove te vrste.



To je potvrdio i Menzel, dodavši da bi taj posao za njega bio vrlo zanimljiva avantura, tim više što bi radio ono što voli, a to je Hrvatska.



Iako se o detaljima tog posla tek treba početi razgovarati i usuglasiti što i kako bi se snimalo, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić naznačio je da bi se mogli koristiti u promociji na slovačkom, mađarskom i češkom tržištu, a možda i na poljskom te ukrajinskom. Uz Menzela kao redatelja i možda glumca, u filmovima bi se, kako je kazao, mogli naći i neki 'karizmatični glumci' iz tih zemalja.



Dodao je i da je to ujedno prvi put da neki oskarovac snima promotivne filmove za hrvatski turizam, iako ne i prvi put stranac, jer je to već za potrebe slogana "Mediteran kakav je nekad bio" učinila jedna španjolska ekipa.



Zahvalivši Menzelu na tome, ali i na njegovoj reakciji na ovoljetni incident u Dubrovniku, kada je sam češkim medijima u pismu objavio da je to za njega 'minorno', ministar Bajs je izvijestio i da je Menzel ovih dana završio snimanje svoja prva dva dokumentarna filma u karijeri, i to o Hrvatskoj "Moja Hrvatska" i "Naše more, vaše more".




Tim filmovima, koji su sada u montaži, Menzel je želio pokazati otkud potječe ljubav Čeha prema Hrvatskoj te povijest njihovih dolazaka u Dalmaciju i na Jadran. Kao razloge za snimanje tih filmova Menzel je naveo bliskost Hrvatske i Češke, blizinu zemalja, zajedničku povijest i sličnost jezika, ali i vlastitu ljubav prema Hrvatskoj.



Iznio je i anegdotu s ovogodišnjeg snimanja tih filmova kada je na jednoj jadranskoj plaži ugledao kupača u starinskom kupaćem kostimu, te ga je snimivši upitao tko je, a ovaj mu je odgovorio da je Čeh, na ljetovanju s obitelji te da je kostim kupio preko interneta. (Hina)


Pisane vijesti