9. manifestacija "Babičini kolači"

Slika /arhiva/140426-zagorje_002.jpg

Deveta po redu manifestacija Babičini kolači održava se 18. travnja 2015. godine u općini Petrovsko odakle dolazi prošlogodišnja pobjednica Vesna Hršak s pobjedničkim autohtonom slasticom „Moja Roža“ (školsko igralište O. Š. Antuna Mihanovića, Petrovsko 58, u 12.00 sati).

Na natjecanje u pečenju kolača prema originalnim receptima naših baka i prabaka mogu se prijaviti žene s područja Krapinsko-zagorske županije, a osnovni je uvjet za sudjelovanje da su bake. Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije u suradnji s općinom Petrovsko organiziraju ovogodišnju 9. manifestaciju Babičini kolači.

Ove godine 36 babica natjecat će se pred ocjenjivačkom komisijom koju čine vrsni gastronomski znalci: etablirani zagorski kuhar Slavko Večerić, počasni član Hrvatske kulinarske akademije i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božica Brkan, glavna urednica internetskog magazina Oblizeki i Dražen Đurišević, promotor Podravkine kuhinje.

Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, babice se natječu i za priznanje za vizualni dojam pod nazivom „Izvorno zagorsko“. U ovoj kategoriji boduje se opći dojam, koliko su se natjecateljice svojom odjećom koju su odabrale nositi prilikom manifestacije i dekoracijom svog izlagačkog mjesta uspjele približiti starini zagorskog duha i tradiciji. O tome će uz Senku Jurinu, folkloristkinju iz Zaboka odlučivati Vlasta Krklec, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja i Renata Roginić, aranžerka  iz Zaboka.

Kao i svake godine, nakon manifestacije i natjecanja bit će objavljena i knjiga svih recepata kolača natjecateljica, no, prije toga, izloženi kolači pripremljeni na tradicionalan način prema originalnoj recepturi naših zagorskih babica mogu se kušati na samoj manifestaciji „Babičini kolači“ u Petrovskom, kamo je ove godine natjecanje dovela upravo lanjska pobjednica Vesna Hršak.



Najave