Izvoz putem međunarodnog turizma u 2014. porastao na 1.245 milijardi dolara

Slika /arhiva/unwto-logow.jpg

Izvoz putem turizma prošle je godine u svijetu porastao za 48 milijardi američkih dolara, na 1.245 milijardi dolara, najnovije su procjene Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Tih 1.245 milijardi dolara, ili po UNWTO-ovim obračunima 937 milijardi eura, ostvarenih prošle godine u međunarodnom turizmu odnosi se na primitke od stranih posjetitelja odnosno njihovu potrošnju na smještaj, hranu i piće, zabavu, shoping i druge usluge i robu, što je povećanje za 48 milijardi dolara ili 3,7 posto u odnosu na 2013. kada se uzmu u obzir promjene tečaja i inflacija.

Takvu potrošnju prošle je godine u svjetskom turizmu ostvarilo 1,13 milijardi stranih turista ili njih 4,4 posto više nego ih je bilo 2013.
Kada se tome pridoda 221 milijarda dolara prihoda ostvarenog u međunarodnom prijevozu putnika, ukupan izvoz putem turizma u svijetu je dostigao 1.500 milijardi dolara.

"Međunarodni turizam je sve važniji dio međunarodne trgovine, što pokazuju iznosi te porasti izvoza međunarodnog turizma i putničkog prometa", ističe povodom objave tih podataka glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai, dodajući da i to potvrđuje sposobnost turističkog sektora da potiče gospodarski rast, jačanje izvoza i stvaranje novih radnih mjesta.

Takvim pokazateljima međunarodni turizam - putovanja i prijevoz putnika - predstavlja 30 posto svjetskog izvoza usluga i 6 posto ukupnog izvoza roba i usluga, a kao izvozna kategorija turizam u svijetu zauzima četvrto mjesto, nakon naftne, kemijske i prehrambene industrije, dok je u mnogim zemljama u razvoju na prvom mjestu.

Prihodi porasli u svim regijama svijeta

Europa, u kojoj se ostvaruje oko 50 posto svih stranih turističkih dolazaka u svijetu, i u međunarodnim prihodima od turizma ima najveći udjel, od 41 posto, s lanjskim porastom turističkih prihoda u apsolutnom smislu od 17 milijardi dolara, na 509 milijardi dolara, ili 383 milijarde eura.

Azija i Pacifik imaju udjel u tim prihodima od 30 posto, a prošle je godine ta regija zabilježila porast od 16 milijarde dolara, na 377 milijarde dolara, ili 284 milijarde eura.

Sjeverna i Južna Amerika je na trećem mjestu s udjelom od 22 posto i s primicima od stranih turista uvećanih za 10 milijardi dolara u odnosu na 2013., ili na ukupno 274 milijarde dolara, odnosno 206 milijardi eura.

Na Bliskom istoku prihodi od turizma porasli su, prema procjenama UNWTO-a, za oko 4 milijarde dolara, na 49 milijarde dolara, ili 37 milijardi eura, dok su u Africi ti prihodi povećani za milijardu dolara, na 36 milijardi dolara, ili 27 milijardi eura.

Iz UNWTO-a ističu i da su europske podregije - sjeverna, južna i mediteranske Europa - te sjeveroistočna Azija, Oceanija, južna Azija, Karibi, srednja Amerika, južna Amerika i Bliski istok zabilježili i najbrži rast prihoda, za oko po 5 posto.

Najveći porast prihoda u Kini

U prvih deset zemalja koje su prošle godine najviše zaradile od međunarodnog turizma najveće iznenađenje je Kina, koja se 'popela' s 5. na 3. mjesto s porastom turističkih prihoda od 10 posto, na 57 milijardi dolara, dok su SAD i Španjolska zadržale prvo, odnosno drugo mjesto na toj ljestvici sa 177 milijardi dolara, odnosno 65 milijardi dolara.

Velika Britanija s prihodima od 45 milijardi dolara 'popela' se za dva mjesta, na 7., zahvaljujući učincima Olimpijskih igara i jačanju funte, dok su Francuska te Makao (Kina) i Italija na pozicijama od 4. do 6. Među prvih deset su još Njemačka, Tajland i Hong Kong (Kina).

Kineski turisti u svijetu su prošle godine najviše potrošili, 165 milijardi dolara, što je 10 posto više nego 2013.

Slijede ih turisti iz SAD-a koji su lani u svijetu trošili 7 posto više, te treći Nijemci, četvrti Britanci, dok su Rusi s padom potrošnje od 6 posto pali na peto mjesto. Francuzi su zadržali 6. mjesto, Kanađani su sedmi, Talijani osmi, Australci deveti, a Brazilci deseti.

(Hina)



Pisane vijesti