Europske destinacije izvrsnosti (EDEN)Destinacija „Vukovar – Vučedol – Ilok“ - EDEN za 2016./2017.

Tijekom 2005. godine Europski je parlament predložio Europskoj komisiji (EK) da se u EU provede izbor europske turističke destinacije izvrsnosti (EDEN). Opći ciljevi ovog projekta EK su promicanje europskog turizma, stvaranje svijesti o raznolikosti i kvaliteti europske turističke ponude, promicanje svih zemalja i regija, ublažavanje sezonalnosti, pokušaj da se izbalansiraju turistički tokovi (kako vremenski tako i destinacijski), stvori platforma za razmjenu dobrih primjera na europskoj razini, promovira umrežavanje nagrađenih destinacija te stimuliraju druge destinacije da usvoje modele održivog razvoja turizma.

Hrvatska se tijekom uspjela izboriti za pravo sudjelovanja u ovome izboru za EDEN destinaciju u Hrvatskoj, koji svake godine operativno provodi Hrvatska turistička zajednica sa sustavom turističkih zajednica.

U 2006./2007. godini proveden je prvi EDEN izbor s temom „Turizam na ruralnom području“, a nacionalni pobjednik bio je Sveti Martin na Muri u Međimurskoj županiji. Hrvatska je bila jedina zemlja nečlanica koja je sudjelovala u ovom izboru.

U 2008. godini izbor je proveden s temom „Turizam i lokalna nematerijalna baština“, a hrvatski je pobjednik bio grad Đurđevac u Koprivničko-križevačkoj županiji sa svojom tradicionalnom „Picokijadom“. Po prvi put održano je polufinale za pet finalista i to kod prošlogodišnjeg pobjednika, u Svetom Martinu na Muri, što postaje tradicijom u ovim izborima. 

Tema EDEN natječaja za 2009. godinu bila je „Turizam i zaštićena područja“, a izborno je povjerenstvo odbralo nacionalnog pobjednika, Nacionalni park Sjeverni Velebit (Ličko-senjska županija).

Tema natječaja 2009./2010. bila je „Turizam uz vode“, kada je pobjednikom proglašen grad Nin (Zadarska županija).

Tema 2011. godine bila je „Turizam i prenamjena obnovljenih fizičkih lokaliteta“, a izborno povjerenstvo odlučilo je nacionalnim pobjednikom proglasiti Pustaru Višnjicu (Virovitičko-podravska županija), slavonsko imanje, nekadašnje poljoprivredno dobro, a danas turistički kompleks. 

Godine 2012. nije bilo izbora novih destinacija u zemljama koje su do sada sudjelovale u projektu EDEN, već je određena tema pod nazivom „EDEN - promidžba dosadašnjih EDEN destinacija i jačanje svijesti o  EDEN-u“, što se odnosi i na Hrvatsku. Zemlje koje do sada nisu sudjelovale u projektu mogle su kandidirati jednu svoju destinaciju prema dosadašnjim temama. 

Tema izbora u 2013. godini bila je „Pristupačni turizam“ prilagođen djeci, starijima, bolesnima i osobama s posebnim potrebama, a nacionalni pobjednik je Ruralni turizam Stancija 1904 u središtu Istre (Smoljanci, Svetvinčenat).

Tema izbora pobjednika za europsku destinaciju izvrsnosti za 2014./2015. godinu bila je "Turizam i lokalna gastronomija", čiji je cilj nagrađivanje i promicanje netradicionalnih turističkih odredišta koja su u svoju turističku ponudu uključila lokalnu i autohtonu gastronomiju, a hrvatski pobjednik je destinacija Gornje Međimurje.
 
Europska komisija poduzela je i šire akcije populariziranja EDEN-a, pa je tako proveden natječaj za najbolju fotografiju iz EDEN destinacija i kviz znanja o njima, a ustanovljeni su i nacionalni ambasadori EDEN-a

Više informacija o projektu EDEN nalazi se na stranicama Europske komisije posvećene projektu Europske destinacije izvrsnosti - EDEN na svim jezicima zemalja sudionica, pa tako i na hrvatskom. Osim opširnih priloga o dosadašnjim destinacijama pobjednicima pojedinih tematskih natječaja, na stranicama se objavljuju i vijesti vezane uz EDEN, uključujući nacionalne aktivnosti, ali i aktivnosti Europske komisije.