Hrvatski sportski savez gluhih

Hrvatski športski savez gluhih je osnovan 29.02.1992. godine kao nacionalni športski savez koji okuplja športske saveze, društva i klubove gluhih osoba sa područja cijele Hrvatske.

Hrvatski sportski savez gluhih (HSSG)  krovni je savez  za gluhe sportaše koji udružuje 14 lokalnih i regionalnih saveza sa preko 700 gluhih sportaša. HŠSG član je svjetske (ICSD), europske (EDSO) i šahovske (ICSC) asocijacije gluhih.  HSSG skrbi o nastupu gluhih sportaša na olimpijskim igrama gluhih, svjetskim i europskim prvenstvima te sudjeluje u organizaciji. Ukupno provode sportske aktivnosti u preko 17 sportova.

Hrvatski sportski savez gluhih posebno se fokusira na uključivanje gluhe djece i mladeži  u sport, budući su ona često izolirana u malim sredinama i imaju poteškoća u komunikaciji sa okolinom. Sportsko okruženje pruža takvoj djeci i mladeži mogućnost kvalitetnije socijalizacije, edukacije, mentalnog i fizičkog razvoja kao i sve ostale prednosti koje bavljenje sportom pruža.

HRVATSKI SPORTSKI SAVEZ GLUHIH

ČLANICE  
•14 punopravnih sportskih saveza (11 županijskih saveza i 3 saveza po sportovima)
•6 sportskih društava pridruženih članova
•51 klub i 7 drugih sportskih udruga
 
SPORTOVI  
curling, badminton, kuglanje, mali nogomet, nogomet, orijentacijsko trčanje, rukomet, stolni tenis, streljaštvo, šah, plivanje, tenis, hrvanje, skijanje, košarka, pikado, odbojka na pijesku
 
BROJ SPORTAŠA  
približno 700 sportaša
 
BROJ KATEGORIZIRANIH SPORTAŠA                   72