Smjernice o minimalnim zahtjevima u pogledu vještina i kompetencija trenera

Europska komisija prevela „Smjernice o minimalnim zahtjevima u pogledu vještina i kompetencija trenera“ na sve jezike Europske unije

Cilj ovog dokumenta je predložiti zajednički minimalni skup kompetencija za trenere u Europi. Smjernice navedene u ovom dokumentu usredotočit će se na relevantnost nekoliko tema za trenere, poput iskustvenog učenja (učenje kroz praksu) i cjeloživotnog učenja/kontinuiranog obrazovanja.
 
U Zaključcima Vijeća o ulozi trenera u društvu, političkoj izjavi svih ministara EU-a odgovornih za sport koja je donesena u vrijeme estonskog predsjedanja (studeni 2017.), države članice pozvale su Europsku komisiju da razradi temu obrazovanja trenera. Nakon tog zahtjeva, Komisija je u rad svoje Stručne skupine za razvoj vještina i ljudskih resursa odlučila uključiti pripremu Smjernica o minimalnim zahtjevima u pogledu vještina i kompetencija trenera.

Cilj ovog dokumenta je predložiti zajednički minimalni skup kompetencija za trenere u Europi. Za potrebe ovih Smjernica, pojam trener uključuje sve sportske trenere, muškarce i žene, koji nadgledaju i usmjeravaju vrhunske natjecateljske sportaše, uključujući ekipe, kao i sudionike u rekreativnim aktivnostima ili osobe koje se bave fitnesom, bez obzira na to jesu li profesionalni djelatnici (zaposlenici ili samozaposleni) ili volonteri. Smjernice stoga predlažu poboljšanje u modulima obrazovanja/osposobljavanja trenera te izlažu temeljne kompetencije koje bi trener trebao posjedovati kako bi se smatrao istim. Osim toga, Smjernice navedene u ovom dokumentu usredotočit će se na relevantnost nekoliko tema za trenere, poput iskustvenog učenja (učenje kroz praksu) i cjeloživotnog učenja/kontinuiranog obrazovanja.

Ovaj je dokument uglavnom namijenjen pružateljima trenerskog obrazovanja. Osim toga, izravno ili neizravno cilja na donositelje politika, javna tijela, sportske organizacije i obrazovne institucije.

Države članice potiče se da ove Smjernice uzmu u obzir prilikom definiranja svojih nacionalnih sportskih i obrazovnih politika i reformi radi poboljšanja uloge trenera u društvu.

Smjernice na ostalim jezicima Europske unije možete preuzeti na poveznici.