Znatna ulaganja u turističke objekte u Poreču i Puli

Slika /arhiva/issaP2169393.jpg

Ova će godina za turizam biti izazovna, želja je da se ponove fizički pokazatelji iz 2011. s nešto boljim financijskim rezultatima, a očekujemo da bi prihod od turizma mogao doseći sedam milijardi eura, u čemu će Istra sudjelovati s 30 posto, rekao je ministar turizma Veljko Ostojić, koji je danas u Poreču obišao gradilište hotela "Parentium" te se susreo s predstavnicima istarskog turističkog gospodarstva. Ministar Ostojić je izrazio zadovoljstvo tijekom rekonstrukcije ovog porečkog hotela istaknuvši kako je riječ o najvećoj ovogodišnjoj turističkoj investiciji u Hrvatskoj, vrijednoj 22 milijuna eura. Govoreći o ovogodišnjim investicijama u turizmu Ostojić je istaknuo kako se ulaže oko 1,5 milijardi kuna, od čega je nešto manje od 900 milijuna kuna od strane privatnog sektora. Istra financijski uvijek malo više participira od ostalih županija, no i ostali krajevi Hrvatske napreduju iz godine u godinu. Optimist sam imajući u vidu ono što Vlada čini u donošenju odluka koje imaju za cilj poboljšanje poslovanja hotelskog sektora, napomenuo je Ostojić. U prilog tomu spomenuo je smanjenu stopu PDV-a za turizam od 1. siječnja 2013. godine što je, po njemu, "povijesni trenutak za turistički sektor".

Ova će godina za turizam biti izazovna, želja je da se ponove fizički pokazatelji iz 2011. s nešto boljim financijskim rezultatima, a očekujemo da bi prihod od turizma mogao doseći sedam milijardi eura, u čemu će Istra sudjelovati s 30 posto, rekao je ministar turizma Veljko Ostojić, koji je danas u Poreču obišao gradilište hotela "Parentium" te se susreo s predstavnicima istarskog turističkog gospodarstva. Ministar Ostojić je izrazio zadovoljstvo tijekom rekonstrukcije ovog porečkog hotela istaknuvši kako je riječ o najvećoj ovogodišnjoj turističkoj investiciji u Hrvatskoj, vrijednoj 22 milijuna eura.

Predsjednik Uprave tvrtke "Laguna Poreč" Neven Staver kazao je kako je hotel "Parentium", jedan od istarskih brendova u hotelijerstvu, do sada raspolagao sa 666 postelja na razini tri zvjezdice, a nakon temeljite rekonstrukcije bit će pozicioniran na razini četiri zvjezdice s 269 soba. Dodao je da je rekonstrukcija započela u studenome prošle godine i trajat će do kraja srpnja.

Poslijepodne, ministar Ostojić je obišao pulsko apartmansko naselje Punta Verudela i hotel Park Plaza Histria koji se temeljito renoviraju. Intenzivni radovi na ovim objektima u vlasništvu pulske hotelske kuće Arenaturist počeli su krajem studenoga prošle godine kako bi u novom ruhu i s višom kategorizacijom dočekali ovogodišnju sezonu, a izvršni direktor Arenaturista Igor Štoković kazao je da bi se Histria po sadašnjim planovima trebala otvoriti sredinom svibnja, a Punta Verudela negdje do kraja tog mjeseca.

Nakon 25 godina postojanja ovo je iznimno važan i jako bitan pomak u dizanju kvalitete ukupnog turističkog naselja, ali i turizma Istre uopće, kazao je ministar Ostojić dodavši kako su s novim vlasnicima i novim pristupom u Arenaturistu očigledno shvatili da je dizanje kvalitete put uspjeha. Izrazio je zadovoljstvo ukupnim pristupom renoviranju, a posebice činjenicom što je u ovom slučaju u cijelosti angažirana domaća radna snaga, od projektanata i dizajnera do proizvođača, što, smatra on, "ovu investiciju čini posebnom".

Veseli me što je ovo tek početak znatnijeg investicijskog ciklusa Arenaturista te da već na jesen možemo očekivati nastavak. To je ono što treba Puli, istarskom i hrvatskom turizmu, naglasio je Ostojić dodavši kako cijela investicija renoviranja hotela, apartmanskog naselja na Punta Verudeli te hotela Medulin iznosi oko 25 milijuna eura.

Govoreći o ovogodišnjim investicijama u turizmu Ostojić je istaknuo kako se ulaže oko 1,5 milijardi kuna, od čega je nešto manje od 900 milijuna kuna od strane privatnog sektora.

Istra financijski uvijek malo više participira od ostalih županija, no i ostali krajevi Hrvatske napreduju iz godine u godinu. Optimist sam imajući u vidu ono što Vlada čini u donošenju odluka koje imaju za cilj poboljšanje poslovanja hotelskog sektora, napomenuo je Ostojić. U prilog tomu spomenuo je smanjenu stopu PDV-a za turizam od 1. siječnja 2013. godine što je, po njemu, "povijesni trenutak za turistički sektor".

Prioritet ove Vlade i Ministarstva turizma je stvaranje boljih i kvalitetnijih okvira poslovanja ukupnog sektora. Mislim da će se s nekim izmjenama zakona i mjerama u zakonu o turističkom zemljištu stvoriti preduvjete za daljnje investicije u hotelskom i kamping sektoru, poručio je Ostojić.

Najavio je kako će ovog četvrtka na sjednici Vlade biti donesena odluka o odabiru investitora za lokaciju Sv. Katarina-Monumenti u sklopu projekta Brijuni-Rivijera. Za druge dvije lokacije tog projekta Hidrobaza i Pineta rok za dostavu ponuda je sredina svibnja. (Hina)



Pisane vijesti