Novosti na Trgu tradicijskih obrta

Slika /arhiva/120410-tto1.jpg

Turistička zajednica grada Varaždina nastavlja s projektom Trga tradicijskih obrta na kojem će se ove godine predstaviti šest obrtnika i varaždinskih kreativaca svojim rukotvorinama.

Trg tradicijskih obrta već je deset godina sastavni dio turističke ponude grada Varaždina i nezaobilazno mjesto posjeta svih turističkih grupaa od 2008. godine nalazi se na današnjem mjestu kod Uršulinske crkve. Višegodišnja ulaganja u Trg i stalna briga o njegovom izgledu i sadržaju kao i promociji, rezultirala su obogaćivanjem turističke ponude grada Varaždina kao i velikom posjećenošću.Ove godine na Trgu će svoje proizvode predstaviti šest obrtnika, odnosno varaždinskih kreativaca i to: klobučar, tkalja, licitar, pčelar te domaća radinost Krpe i konci i Udruga Era slobodnih ruku.

Nastavljajući s projektom interpretiranja varaždinskih simbola, postavljena je nova trojezična interpretacija na Trgu tradicijskih obrta. Nakon obilježavanja željezničkog kolodvora, Varaždinske tržnice i Varteksa, ovom interpretacijom ukratko se obilježava stoljetna povezanost obrtnika i Varaždina. Obrtnici su od najranije povijesti bili nositelji gospodarskog, društvenog i kulturnog  života Varaždina. Danas je tek kod malobrojnih obrtnika i izrađivača rukotvorina moguće vidjeti i doživjeti vještinu tradicijske izrade, a jedno od tih mjesta u Varaždinu je i Trg tradicijskih obrta.

Interpretacijsku ploču postavila je Slavica Gladović iz istoimenog obrta, čiji licitari se nalaze na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine.



Pisane vijesti