Žgomba: Stanje u turizmu lošije, ali nije dramatično

Slika /arhiva/BRTONIGLA, 29.5.2009
Upravni odbor Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) na današnjoj je sjednici u Brtonigli ocijenio da je stanje u turizmu, po dosadašnjim rezervacijama, nešto lošije nego lani, ali nije ni približno dramatično kao što se provlači kroz izjave pojedinaca.

Upravo se takvim tvrdnjama, po riječima predsjednika UHPA Borisa Žgombe, hrvatskome turizmu čini velika šteta.

U ovom je trenutku neozbiljno iznositi brojčane pokazatelje o padu prometa za 10, 20 ili 30 posto premda je, kako je rekao, istini za volju, buking usporen.

"Sezona je nešto lošija nego 2008. godine, što će se posebno odraziti na financijske pokazatelje jer su cijene snižene, boravak gostiju kraći, čime je i izvanpansionska potrošnja lošija", ustvrdio je Žgomba.

Istaknuo je kako je zasad "zamjetna tendencija kraćeg smještaja, što znači da gosti bukiraju tjedan umjesto dva, a smještaj biraju u jeftinijim objektima".

Po njegovoj ocjeni, kriza se zasad slabije osjeća u privatnom smještaju, a više u hotelima, i to onima s četiri i više zvjezdica.

Zato bi upravo Istra mogla imati najveću korist jer, kako je rečeni, nije aviodestinacija, a i nema mnogo hotela visoke kategorije s četiri ili pet zvjezdica.

Kako se danas čulo, posebice slabe rezultate ove su godine ostvarili kongresni i poslovni turizam jer štede i tvrtke koje najčešće organiziraju takve događaje.

Najveći je pad bukinga u putničkim agencijama s ruskog tržišta te iz Skandinavije, a stabilnost su pokazali njemačko i dansko tržište te tržište zemalja Beneluxa. (Hina)


Pisane vijesti