Inge Lundereng i Sven Sarbach dobitnici "Zlatne penkale"

Slika /arhiva/Zpenkala-07.jpg
Inge Lundereng iz Norveške i Sven Sarbach iz Švicarske dobitnici su grand prix-a nagrade „Zlatna penkala“ za 2008. godinu. Sven Sarbach sa švicarske Nacionalne TV bio je spriječen nazočiti svečanoj dodjeli te je u njegovo ime nagradu preuzeo aktualni mister Švicarske, Stephen Weiler.

Naime, Stephen Weiler bio je jedan od sudionika u nominiranom prilogu švicarske Nacionalne TV koji je prošle godine snimljen na Hvaru i emitiran za vrijeme izravnog prijenosa Izbora za mistera Švicarske kojeg je pratilo milijun gledatelja.

Nagrade i priznanja su im u dubrovačkom Revelinu uručili direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić, predsjednik TZG Dubrovnika Đuro Market i direktorica TZG Dubrovnika Jelka Tepšić.

Nagrada „Zlatna penkala“ dodjeljuje se u dvije kategorije i to za najbolji tiskani materijal te najbolju tv i radio emisiju. Za nagradu „Zlatna penkala“ bilo je nominirano ukupno 43 novinara s europskih i svjetskih tržišta, a u Dubrovniku je nazočilo njih 27.

Norvežanin Inge Lundereng piše tjednu rubriku u vodećem norveškom muškom časopisu „Vi Menn“ te piše godišnje reportaže za novine broj 1 u Norveškoj, „Aftenpost“. Kao novinar i putopisac radi već 20 godina. Specijalni prilog dnevnog lista „Aftenposten“ pod nazivom „KROATIA“ na 26 stranica pobudio je veliku znatiželju i interes kod čitatelja tog dnevnog lista.

Uvrštavanjem reportaža o kontinentalnoj Hrvatskoj, zanimljivostima iz kulturnog života, kalendarom događanja, mogućnostima aktivnog turizma te osvrtom na gospodarstvo i kulturu pobudio znatiželju i interes kod čitatelja ”Aftenpostena” te uredništvo i danas dobiva pozive glede priloga ”Kroatia”.

Odabirom tematike i laganim, stilski neopterećenim jezikom autor svjedoči o izvrsnom poznavanju interesa modernog Norvežanina, vrlo ležerno predstavlja atraktivnost odredišta koje sve te želje tako prirodno objedinjava.

Grand prix za TV materijal Svena Sarbacha je prilog u trajanju od 16 minuta o Hrvatskoj i emitiran je u izravnom TV prijenosu završnice izbora za Mistera Švicarske 5. travnja 2009. u udarnom terminu. Osim materijala kojega je TV ekipa snimila na Hvaru, prilog je nadopunjen kadrovima hrvatskih turističkih odredišta. Izravni prijenos gledalo je oko milijun Švicaraca.


Pisane vijesti