"Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš"

Slika /arhiva/zelena_cistka-L.jpg

Najveća ekološka akcija čišćenja Hrvatske, u sklopu kampanje „Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš“, održat će se u subotu 20. travnja, kada će tisuće volontera sudjelovati u čišćenju divljih odlagališta otpada.

Voditeljica kampanje Zelene čistke u Hrvatskoj Helena Traub kazala je da će se divlja odlagališta, prema najavama, čistiti u svim županijama, na području oko 150 gradova i općina te da je sudjelovanje, među ostalima, najavilo više od 220 obrazovnih institucija. Pozvala je sve ljude da sudjeluju u akciji koja se po drugi puta provodi u Hrvatskoj.

Kampanja „Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš“ provodi se u sklopu globalnog pokreta "Let's do it!" i svjetske akcije "World Cleanup 2013.". U pokret "Let's do it!" do sada se uključilo 96 zemalja. Cilj kampanje je podizanje svijesti o ulozi ljudi u stvaranju i načinu odlaganja otpada, a vrhunac akcije je čišćenje divljih odlagališta otpada.

Kampanja u Hrvatskoj provodi se uz potporu Oružanih snaga, Caritasa, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskih šuma, Hrvatskog planinarskog društva, Hrvatskog lovačkog saveza, Saveza izviđača Hrvatske i drugih institucija i lokalnih jedinica. Osim u Hrvatskoj, akcija čišćenja divljih odlagališta provodit će se 20. travnja u još nekoliko zemalja, primjerice Švedskoj, Ukrajini, Libanonu, te kao pilot projekt Bosni i Hercegovini.



Najave