Zdravstveni turizam ima potencijala

Slika /arhiva/new-behar-bd.jpg

Hrvatska u segmentu zdravstvenog turizma ima znatne potencijale te kompetentne ljude koji žele napraviti kvalitetan iskorak, kazala je potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Vesna Trnokop Tanta na današnjem stručno-znanstvenom sastanku "Zdravstveni i lječilišni turizam Hrvatske - važan čimbenik nacionalnog gospodarstva" u organizaciji HGK, Hrvatskog liječničkog zbora i Akademije medicinskih znanosti.

Važno je sustavno detektirati sve probleme te u njihovo rješavanje uključiti sve relevantne institucije, ustvrdila je te dodala kako je u Hrvatskoj u 2008. u tom segmentu turizma ostvareno 259.703 noćenja od čega 94.447 stranih, pri čemu su rezultati za prošlu godinu nešto slabiji. Prosječni boravak u 2008. iznosio je 7,4 dana, a u prošloj godini 4,1 dan.

Za zdravstveni turizam sezona traje 365 dana i to treba maksimalno iskoristiti, a neophodno je regulirati status specijalnih bolnica odnosno izraditi odgovarajuću regulativu koja će im omogućiti da nesmetano obavljaju turističku i zdravstvenu djelatnost, što uključuje i njihovu kategorizaciju, kazala je.

U promociji zdravstvenog i lječilišnog turizma, naglasila je Trnokop Tanta, treba više koristiti komorsku infrastrukturu poput na primjer komorskih predstavništava u inozemstvu i Europske poduzetničke mreže.

Savjetnik predsjednika HGK Stjepan Turek je istaknuo kako Hrvatska raspolaže resursima, znanjem i kadrovima, ali da rezultati ipak izostaju. U usporedbi s Njemačkom, čija lječilišta ostvaruju ukupna prihod od 30 milijardi eura, naši su rezultati više nego skromni, kazao je.

Podsjetio je kako je još 2002. pripremljena znanstveno stručna podloga za izradu propisa o zdravstvenom turizmu, ali se u tom procesu nije previše odmaklo.

U narednom razdoblju nužno je u puno većoj mjeri operativno koristiti Zajednicu zdravstvenog turizma pri HGK, sve ustanove trebaju izraditi prikaz postojećeg stanja, napraviti programe razvoja i investicijskih ulaganja, naglasio je. (Hina)

Pisane vijesti