Dodijeljene nagrade 'Marko Polo' najboljim autorima putopisa

Slika /arhiva/101209-fijet1.jpg

U Hrvatskom novinarskom društvu dodijeljene su nagrade nazvane „Marko Polo – slavni putopisac“, a za ovu godinu dobili su ih hrvatski putopisac Stipe Božić te poznati američki novinar i publicist, Jim Thompson.
 


Hrvatski turistički novinari ovom su svečanom prigodom dali su svoj doprinos obilježavanju 100. godišnjice Hrvatskog novinarskog društva (HND) i 50. godišnjice sekcije Zbora turističkih novinara pri HND-u te 45. godišnjice FIJET-a Hrvatske (udruga turističkih novinara i pisaca o turizmu).
 


Plakete  i zahvalnice, te skulpture „Marko Polo“ uručila je predsjednica Zbora turističkih novinara i FIJET-HR Tina Eterović Čubrilo.
 


Skulpture „Marko Polo“, dodijeljene na današnjoj svečanosti, rad su hrvatskog kipara Luje Lozice, a ova se nagrada svake godine dodjeljuje najboljem hrvatskom putopiscu, te stranom članu FIJET-a za najbolju putopisnu reportažu o zemlji domaćinu prethodnog Kongresa FIJET-a.
 


Ministar turizma Damir Bajs, sudjelujući na  svečanosti, istaknuo je ulogu novinarske profesije u promociji turizma i podizanju svijesti o važnosti turističkog razvoja svih naših s krajeva.
 
Također, kao nastavak dosadašnje uspješne suradnje Ministarstva turizma i Svjetske turističke organizacije (UNWTO), u rujnu sljedeće godine, u Hrvatskoj će biti održan prvi svjetski forum turističkih novinara. Bile su to i glavne teme današnjeg sastanka ministra turizma Damira Bajsa, savjetnika UNWTO-a i predsjednika Svjetske udruge turističkih novinara i pisaca o turizmu (FIJET), Tijanija Haddada i predsjednika FIJET-a Turske, Ozcana Sandikçioğlua.
 


FIJET je svjetska udruga turističkih novinara i pisaca u turizmu, osnovana 1954. godine u Parizu, te ujedno i najstarije međunarodno udruženje turističkih novinara. Misija udruge, koja danas ima 50 nacionalnih udruženja i više od tisuću članova, je potaknuti članove na aktivnu promociju svjetskih turističkih trendova, odnosno putovanja, svjetskih odredišta i kultura te promociju prijateljstva i tolerancije.
 
FIJET Hrvatskaje osnovan 1965. godine i pokretač je poznatih „majskih susreta“, međunarodnih susreta turističkih novinara i profesionalaca, čelnika Vlade i politike, na Makarskoj rivijeri. I danas je, sa svojih pedesetak članova, aktivan član FIJET-a, te je ove godine uveo kategoriju „Prijatelji FIJET-a“ za svoje poslovne partnere i sponzore, među kojima su i Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica (HTZ).


Pisane vijesti