Započela Božićna priča u Grabovnici kod Čazme

Slika /arhiva/101217-a-caz-01w.jpg

Hvala Vam što ste mi iskazali čast i pozvali me u svoju božićnu bajku i hvala Vam na velikoj ustrajnosti i ljubavi koja grije sve nas, rekla je premijerka Jadranka Kosor prilikom prvog ovogodišnjeg paljenja žaruljica na imanju obitelji Salaj u Grabovnici kraj Čazme, te svima zaželjela sretan nadolazeći Božić. Uz premijerku, svečanom otvorenju ovogodišnje „Božićne priče u Čazmi“, nazočili su ministar turizma Damir Bajs, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, ministar gospodarstva Đuro Popijač, te župan Bjelovarsko-bilogorske županije Miroslav Čačija i gradonačelnik grada Čazme Dinko Pirak. Tradicija na imanju Zlatka i Nade Salaj, danas poznata kao „Božićna priča u Čazmi“, započela je 2002. godine, kada je upaljeno prvih 70 tisuća žaruljica. Svake je godine njihov broj rastao, dok je ove godine na više od 800 biljaka na površini od četiri hektara upaljeno čak 1,1 milijun raznobojnih lampica, koje će posjetitelji imati prilike razgledati svakog dana od 17 do 21 sat, zaključno s 15. siječnjem 2011. godine.


Hvala Vam što ste mi iskazali čast i pozvali me u svoju božićnu bajku i hvala Vam na velikoj ustrajnosti i ljubavi koja grije sve nas, rekla je premijerka Jadranka Kosor prilikom prvog ovogodišnjeg paljenja žaruljica na imanju obitelji Salaj u Grabovnici kraj Čazme, te svima zaželjela sretan nadolazeći Božić.



Uz premijerku, svečanom otvorenju ovogodišnje „Božićne priče u Čazmi“, nazočili su ministar turizma Damir Bajs, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, ministar gospodarstva Đuro Popijač, te župan Bjelovarsko-bilogorske županije Miroslav Čačija i gradonačelnik grada Čazme Dinko Pirak.



Tradicija na imanju Zlatka i Nade Salaj, danas poznata kao „Božićna priča u Čazmi“, započela je 2002. godine, kada je upaljeno prvih 70 tisuća žaruljica.



Svake je godine njihov broj rastao, dok je ove godine na više od 800 biljaka na površini od četiri hektara upaljeno čak 1,1 milijun raznobojnih lampica, koje će posjetitelji imati prilike razgledati svakog dana od 17 do 21 sat, zaključno s 15. siječnjem 2011. godine.



Ovih milijun lampica, zapravo je milijun najboljih želja, koje upućujete svima nama, zaključila je premijerka prilikom obraćanja obitelji Salaj koja se niz godina bavi uređenjem i brigom o svojoj okućnici što plijeni pažnju javnosti, a za što su dobili mnogobrojna priznanja i nagrade.



Podsjećamo, ministar turizma Damir Bajs prošle je godine posjetio imanje obitelji Salaj, te pritom govorio o razvoju posebnih oblika turizma i turizmu na kontinentu. Tom je prigodom upozorio na brojne neiskorištene potencijale kontinentalnog turizma, te govorio o potporama koje Ministarstvo turizma kontinuirano izdvaja za ovaj oblik turizma.



Božićna priča uobličena je u turistički program koji agencije nude u svojoj ponudi, a cijeli projekt obitelji Salaj uživa potporu Ministarstva turizma za bavljenje turizmom na seoskom imanju.



Dosadašnjih godina svečanost simboličnog paljenja lampica događala se u nazočnosti gradonačelnika grada Čazme, župana Bjelovarsko-bilogorske županije i ministra turizma Damira Bajsa, te velikog broja gostiju i predstavnika medija.



Vlasnici obiteljskog imanja Salaj u Grabovnici, Nada i Zlatko Salaj, žive sami na velikom imanju u dolini ispod brda sv. Vid okruženog šumom. Sin jedinac, Alan, sa suprugom i djetetom živi u Njemačkoj i svake godine u vrijeme božićnih blagdana dolazi k roditeljima i pomaže oko uređenja okućnice koja je dječački san Zlatka Salaja. Zlatko je sin siromašnog mlinara kojemu je majka rano umrla, otac ga je sam odgajao. Niti u blagdansko doba nisu imali novaca za božićno drvce, darove i svu onu atmosferu koju su druga djeca imala. Dugi niz godina radio je u Njemačkoj, Saudijskoj Arabiji, Siriji, Jordanu kao stručnjak za slabu struju, te je po povratku u Hrvatsku otkupio od svog ujaka zemljište u Čazmi, sagradio dvije drvene kuće, prodao stan u Zagrebu, te se preselio u Grabovnicu.



Obitelj se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, ali veliku pažnju pridaju i oblikovanju i uređenju okućnice. Ljeti je zazelenjena i cvjetna, a zimi su stabla, zimzelena i listopadna, okićena brojnim lampicama. U prvim godinama kićenja dolazili su susjedi i putnici prolaznici, razgledavali i divili se. Svake godine okućnica je bila sve ljepše uređena, kako ljeti tako i zimi.



Godine 2004. Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije predložila ih je kao svog županijskog pobjednika za nacionalno natjecanje Hrvatskoj turističkoj zajednici u akciji 'Volim Hrvatsku' za najuređeniju okućnicu kontinentalne Hrvatske. Tada su osvojili prvo mjesto - Zeleni cvijet, što se ponovilo i sljedeće 2005. godine.



Poslije toga, obitelj je imanje registrirala kao OPG, kako bi mogli legalno primati brojne goste koji su sve više dolazili. Promocija HTZ-a i podrška Ministarstva turizma pomogla im je stvaranju novog turističkog proizvoda kontinentalne Hrvatske.



Od 2005. godine na imanju se organizira manifestacija pod nazivom "Božićna priča u Čazmi". Svojim djelovanjem Nada i Zlatko Salaj potaknuli su brojne mještane i obitelji sa šireg područja Grada Čazme i Županije na drugačije promišljanje o uređenju okoliša, te ih zainteresirali za bavljenje turizmom.



Na okućnici je moguće odmoriti se pješačeći, vozeći bicikl, otići u ribolov na čazmanske vode Vustje ili Medjame ili u lov. Mogući su izleti u Pleterac (oko 6 km), Podgarić i Garić grad, Košuta grad ili Jelen grad (oko 18 km), u grad Čazmu s crkvom sv. Marije Magdalene iz 13. stoljeća, ili u poznate čazmanske galerije (Cetin, Marks, Matešin u Bojani).



Ove je godine tijekom gotovo dva mjeseca rada okićeno više od 800 stabala, uređuju se jaslice, a na imanju je organizirana i jednostavna ugostiteljska ponuda lokalnih ugostitelja, uz mogućnost kupnje autohtonih suvenira (vina, rakije, meda, razglednica).



Manifestaciju podržava Županija Bjelovarsko-bilogorska, Grad Čazma, TZ Grada, TZ Županije, HTZ i Ministarstvo turizma.


Pisane vijesti