Ministar Damir Bajs uručio diplome djelatnicima turističkih ureda

Slika /arhiva/101217-dipl4.jpg

Biti prvi, ponekad nije lako, stoga Vam želim čestitati na hrabrosti što ste među prvima izašli i položili ovaj ispit, rekao je ministar turizma Damir Bajs prilikom svečanog uručenja uvjerenja o položenom stručnom ispitu za rad na stručnim poslovima u turističkom uredu turističke zajednice, koje je održano u središnjici HTZ-a, dodajući kako je uvođenje nečega novoga u sustav, a što je petnaest godina bila nepoznanica, potrebno adekvatno obilježiti. Novim Zakonom o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma iz 2008. godine, propisana je obveza polaganja stručnog ispita za direktore i radnike na stručnim poslovima u turističkim uredima, odnosno zajednicama, pa je tako ove godine, na dvanaest održanih ispitnih rokova, stručni ispit za rad u turističkim zajednicama položilo 206 kandidata. Znanja nikada dosta, a profesionalnost je pravi put ka konkurenciji jer upravljanje destinacijama nije ni lako ni jednostavno i upravo je zato stručno znanje neophodno, zaključio je ministar.


Biti prvi, ponekad nije lako, stoga Vam želim čestitati na hrabrosti što ste među prvima izašli i položili ovaj ispit, rekao je ministar turizma Damir Bajs prilikom svečanog uručenja uvjerenja o položenom stručnom ispitu za rad na stručnim poslovima u turističkom uredu turističke zajednice, koje je održano u središnjici HTZ-a, dodajući kako je uvođenje nečega novoga u sustav, a što je petnaest godina bila nepoznanica, potrebno adekvatno obilježiti.



Novim Zakonom o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma iz 2008. godine, propisana je obveza polaganja stručnog ispita za direktore i radnike na stručnim poslovima u turističkim uredima, odnosno zajednicama, pa je tako ove godine, na dvanaest održanih ispitnih rokova, stručni ispit za rad u turističkim zajednicama položilo 206 kandidata. Od ukupno 500 zaposlenih u sustavu turističkih zajednica, njih 200 je oslobođeno polaganja jer su imali odgovarajući stručnu spremu ili najmanje deset godina radnog staža na poslovima u turizmu.



Ispitna građa kandidata ovisi o vrsti stručnih poslova koje obavljaju u turističkom uredu turističke zajednice pa su tako primjerice direktori predstavništva, voditelji ispostava u inozemstvu te zaposlenici na rukovodećim pozicijama, morali detaljno poznavati građu iz pet predmeta – Sustava turističkih zajednica, Boravišne pristojbe, Članarine u turističkim zajednicama, Usluge u turizmu i Ugostiteljske djelatnosti, a ostali radnici iz prva tri spomenuta predmeta.



Znanja nikada dosta, a profesionalnost je pravi put ka konkurenciji jer upravljanje destinacijama nije ni lako ni jednostavno i upravo je zato stručno znanje neophodno, zaključio je ministar.



Na svečanoj dodjeli, uvjerenja o položenom stručnom ispitu, ministar je uručio:
  • Mariji Borko, TZG Đakovo (turistički djelatnik)
  • Bernardi Sokač, TZO Stubičke Toplice (direktorica turističkog ureda)
  • Vjeranu Mlačiću, TZG Splita (turistički informator)
  • Mariji Klenkar, TZO Marija Bistrica (stručni referent)
  • Ivani Grdić, TZG Kutine (stručni suradnik za projektno planiranje, vođenje i marketing)
  • Aleksandri Kolić Puškarić, TZG Ogulina (stručni suradnik za marketing i knjigovodstveno-računovodstvene poslove)
  • Iris Bruketi, TZ Vinodolske općine (direktorica turističkog ureda)
  • Marijani Kalčić Grlaš, TZO Matulji (direktorica turističkog ureda)
  • Željku Blagoviću, TZ Karlovačke županije (stručni suradnik za plan, analizu, opće i administrativne poslove)
  • Nediljku Vučetiću, TZO Malinska-Dubašnica (direktor turističkog ureda)


Pisane vijesti