Zapaljeni Ivanjski krijesovi

Slika 23.6.2009
Nekoliko tisuća stanovnika Karlovca, posebice onih iz "rivalskih" gradskih četvrti Banija i Gaza, gdje se tradicionalno pale Ivanjski krijesovi, dočekali su Ivanje i ljeto uz velike vatre koje simboliziraju sunce, te uz vatromet i sportska nadmetanja, glazbu i ples.

Nedaleko kupskoga mosta točno u 22 sata zapaljena su na obje obale Kupe dva velika krijesa, s namjerom da se nastavi tradicija natjecanja naselja uz obalu čija će vatra biti veća i dulje trajati.

Ipak ove je godine, kako su u ime obiju gradskih četvrti kazali Ivica Ban i Miroslav Delić, zbog "ekoloških, sigurnosnih i recesijskih razloga" utvrđeno pravilo da se pripreme manji krijesovi, nego proteklih nekoliko godina, tj. da im visina ogrjeva ne bude viša od devet metara.

Nakon samo desetak minuta pobijedila je Banija jer se gažanski krijes urušio, ali su u potezanju užeta bolji bili odrasli Gažani, ali su čast Banije u istoj disciplini obranila djeca, dok je u nogometu bilo izjednačeno.

Koordinatorica projekta Turističke zajednice Grada Karlovca Nikolina Lisac kazala je da se po prvi put anketiraju posjetitelji ove manifestacije po metodologiji Instituta za turizam kako bi se objektivno utvrdio stupanj njihovoga zadovoljstva doživljenim te da bi se mogao usporediti s ostalim turističkim manifestacijama.

Priredba "Ivanjski krijes 2009" počeo je jučer koncertom Nene Belana & Fiumens što je bio dar Karlovačke pivovare Karlovčanima u povodu 155. obljetnice postojanja pivovare u Karlovcu.
Tijekom današnjega dana nastupale su razne glazbene i plesne grupe. (Hina)


Pisane vijesti