Partnerstvo Ministarstva turizma, tvrtki i komora u realizaciji Programa obrazovanja i obuke kadrova u turizmu

Slika /arhiva/090623-mint01.jpg

Ministar turizma Damir Bajs potpisao je danas s predstavnicima 12 hotelskih tvrtki i četiri županijske obrtničke komore sporazume o suradnji u provedbi Programa obrazovanja i obuke kadrova u turizmu, temeljem čega će u idućoj školskoj godini 2009/2010. zajednički sufinancirati stipendije za oko 320 učenika i više od 20 studenata koji se školuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja. Osim za stipendije učenika i studenata u sklopu tog programa ove je godine, slično kao i lani, predviđeno još i sufinanciranje uređenja kabineta u srednjim strukovnim školama, te prvi put ove godine i promocija stručnih zanimanja u partnerstvu sa srednjim strukovnim školama. Ministarstvo je ove godine ukupno za cijeli taj program odredilo 7,5 milijuna kuna ili 2,5 milijuna kuna više nego lani, što je ujedno i jedan od rijetkih programa za kojeg je ove godine određeno više novca nego lani, naglasio je ministar.

Ministar turizma Damir Bajs potpisao je danas s predstavnicima 12 hotelskih tvrtki i četiri županijske obrtničke komore sporazume o suradnji u provedbi Programa obrazovanja i obuke kadrova u turizmu, temeljem čega će u idućoj školskoj godini 2009/2010. zajednički sufinancirati stipendije za oko 320 učenika i više od 20 studenata koji se školuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja.


Time se i ove godine nastavlja lani započet navedeni Program, kojeg je ministar Bajs ocijenio jednim od najvažnijih i možda najtežih zadaća Ministarstva, budući mu je cilj u idućih nekoliko godina kroz partnerstvo s privatnim sektorom u hrvatskom turizmu 'dobiti' oko 10 tisuća novih kvalitetnih kadrova.

 

Osim za stipendije učenika i studenata u sklopu tog programa ove je godine, slično kao i lani, predviđeno još i sufinanciranje uređenja kabineta u srednjim strukovnim školama, te prvi put ove godine i promocija stručnih zanimanja u partnerstvu sa srednjim strukovnim školama. Ministarstvo je ove godine ukupno za cijeli taj program odredilo 7,5 milijuna kuna ili 2,5 milijuna kuna više nego lani, što je ujedno i jedan od rijetkih programa za kojeg je ove godine određeno više novca nego lani, naglasio je ministar.


Dodavši da Ministarstvo sufinancira 50 posto iznosa stipendija (ili do najviše 500 kuna po učeniku, a 800 po studentu) odnosno za to gospodarskom subjektu 'daje' do najviše 200 tisuća kuna, Bajs je važnim istaknuo i da će tvrtke same, temeljem predstojećih natječaja, odrediti kome će te stipendije i dati.


Navedene će sporazume za stipendiranje učenika i studenata Ministarstvo potpisati ove godine s ukupno 17 hotelskih tvrtki (od kojih su danas predstavnike na potpisivanje poslale njih 12), a iako je to nešto manje nego prošle godine očekuje se da će broj stipendija biti gotovo jednak.


Ministar je spomenuo da se u hrvatskom hotelijerstvu ove godine investira oko 4,5 milijarde kuna, od čega ima i dosta novih investicija od kojih će neke biti dovršene ove, a neke za dvije do tri godine.


Ocijenivši program poticanja obrazovanja u turizmu Ministarstva turizma 'vrlo bitnim' hotelijer Jako Andabak, predsjednik Uprave Sunce Koncerna (čijih je sedam hotela-tvrtki članica ove godine zamislilo dati i najveći broj stipendija) istaknuo je da samo kvalitetan kadar može pružiti vrhunsku uslugu, a da se to postigne treba vremena.


U ime obrtničkih komora predsjednik Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore (HOK) Zlatko Puntijar kazao je pak da se svako ulaganje u znanje višestruko isplati te da svima onima koji žele raditi u turizmu treba dati svaku potporu.
 

Tijekom 2008. u Programu je sudjelovalo 38 gospodarskih tvrtki i 6 županijskih obrtničkih komora, a Ministarstvo je od rujna do kraja prosinca prošle godine za 300-tinjak učeničkih i 30-ak studentskih stipendija izdvojilo 612.000 kuna, s time da se stipendiranje prema tada potpisanim ugovorima nastavlja i tijekom 2009. godine. Spomenutom iznosu valja dodati i 4,07 milijuna kuna koliko je Ministarstvo izdvojilo za sufinanciranje kabineta u školama.

Tvrtke koje ove godine potpisuju sporazume su: Rabac d.d. iz Rapca, Plava Laguna d.d. iz Poreča, Maistra d.d. iz Rovinja, Arenaturist d.d. iz Pule, Riviera Poreč d.d. iz Poreča, Maricom d.d. iz Paga, Hoteli Makarska d.d. iz Makarske, Sunčani Hvar d.d. iz Hvara, Dubrovnik Babin Kuk d.d. iz Dubrovnika, Importanne Resort d.o.o. iz Dubrovnika, Salva Regina-Marija Bistrica d.o.o. iz Zagreba, Hotel Alan d.d. iz Starigrada Paklenica, Zlatni rat d.d. iz Bola, Hoteli Tučepi d.d. iz Tučepa, Hoteli Brela d.d. iz Brela, Sunce Koncern d.d. bluesun hotels&resorts iz Zagreba i Rivijera Hoteli d.d. iz Šibenika.

Ovom prilikom su se kao budući partneri Ministarstva turizma odazvale obrtničke komore iz Primorsko-goranske, Varaždinske, Istarske i Međimurske županije.


Pisane vijesti