Zagreb u prva četiri mjeseca sa 17 posto posto više turističkih noćenja

Slika /AA_2018_b-fotke/Zoran_Jelaca_Zagreb.jpg

Zagreb je u prva četiri mjeseca ove godine posjetilo gotovo 305 tisuća turista ili 11 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je njihovih gotovo 586 tisuća noćenje porast od 17 posto, doznaje se iz Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ), iz koje ističu da pozitivne trendove očekuju i u nastavku godine. Od ukupnih noćenja u Zagrebu u prva četiri mjeseca ove godine većinu od 456 tisuća ostvarili su strani turisti, s porastom od 18 posto, dok su preostalih 129,5 tisuća ili 12 posto više noćenja nego u lanjska prva četiri mjeseca ostvarili domaći turisti. Među stranim turistima najviše ih je u Zagreb u prvim mjesecima ove godine došlo iz Koreje, Italije, Njemačke, BiH i SAD-a, dok su najviše noćenja ostvarili Nijemci, Talijani te turisti iz Koreje, SAD-a i BiH.

Osim tih fizičkih turističkih pokazatelja, iz TZGZ-a iznose najnovije informacije prema ovog tjedna objavljenom godišnjem izvještaju svjetske organizacije za kongresni turizam "International Congress and Convention Association"-ICCA, po kojima je Zagreb za 2017. rangiran na 56. mjestu od ukupno 406. mjesta na svjetskoj rang ljestvici prema broju održanih kongresa međunarodnih asocijacija.

"Iznimno nam je drago zbog tog ranga za 2017., jer je u odnosu na godinu ranije Zagreb u kongresnom smislu napredovao za čak 25 mjesta. Za 2016. bio je rangiran na 81. mjestu, a i to nam pokazuje da su i velika međunarodna udruženja raznih struka Zagreb prepoznala kao kvalitetnog domaćina za svoje skupove", ističe tim povodom direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld.

S obzirom na turističke rezultate u prvim mjesecima, najave sa stranih tržišta i iz Hrvatske, te uz mnoštvo atraktivnih manifestacija u Zagrebu tijekom cijele godine, Bienenfeld vjeruje da je pred hrvatskim glavnim gradom ukupno najbolja turistička godina do sada.

"Zahvaljujući brojnim programima, manifestacijama i drugim projektima, očekuje se da Zagreb može premašiti lanjskih gotovo 1,3 milijuna dolazaka turista i 2,3 milijuna noćenja, što su bili porasti od 17 i 15 posto u odnosu na 2016. U prilog tim očekivanjima ide i otvaranje nekoliko novih hotela u Zagrebu ove godine, kao i čak oko 400 projekata koje podupire TZGZ, među kojima su i velika sportska kao i manja događanja, poput uličnih sajmova i druga, kao sastavni dio sve bogatije turističke ponude", naglasila je direktorica TZGZ-a.

Ističe pritom i važnost profiliranja Zagreba i kao 'city break' ili destinacije za kratki gradski odmor uz razvoj turističkih proizvoda koji privlače goste, a koji se ove godine dosta vežu za kulturnu baštinu s obzirom da je ova godina u Europi posvećena upravo tome. (Hina)

Ostale vijesti