Zagreb: svečano započeo 64. sastanak Komisije za Europu UNWTO-a

  • Slika /AA_2018_b-fotke/2019 vijesti/190528_unwto_003.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas je u Zagrebu počeo 64. sastanak Komisije za Europu Svjetske turističke organizacije (UNWTO) koji su otvorili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić. Predsjednik Vlade Andrej Plenković poželio je dobrodošlicu u Hrvatsku svim sudionicima sastanka na kojem će se donositi važne odluke za budućnost europskog turizma. Pri tome je najavio otvaranje ureda Hrvatske turističke zajednice u Španjolskoj, u Madridu gdje je ujedno i sjedište Svjetske turističke organizacije što će omogućiti još kvalitetniju suradnju Hrvatske i Svjetske turističke organizacije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković također je naglasio da turizam predstavlja 20 posto hrvatskoga BDP-a te podsjetio da je prošle godine, uz rekordnu turističku sezonu, Hrvatska ostvarila 12 milijardi eura prihoda od turizma, uz gotovo 20 milijuna dolazaka i više od 106 milijuna noćenja.

„Uz kontinuirano ulaganje u turistički sektor, podigli smo razinu usluge, a uz konkurentnost hrvatske obale, u zadnjih nekoliko godina sustavno promoviramo kontinentalni turizam“, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković te dodao da su, uz gradove koji su uvršteni na UNESCO-ov popis svjetske baštine, mnoge destinacije na obali postale još popularnije, posebno zbog brojnih festivala i drugih kulturnih događanja. Isto tako, istaknuo je kako Hrvatska želi predstaviti i brojna druga bogatstva s područja čitave Hrvatske, odnosno osim na obali i na kontinentu, izdvojivši kao primjer Plitvička jezera i Slavoniju. Stoga će se upravo u Slavoniji održati sljedeći najveći turistički skup, Dani hrvatskog turizma, ove jeseni, koji će uključivati prigodne manifestacije u pet slavonskih županija u cilju postizanja ravnoteže između hrvatskih regija.

„Uz održivi turizam, želimo naći prostor za jačanje kontinentalnog turizma i spojiti sve ono što Hrvatska nudi, bogatstvo kulturne i prirodne baštine te raznoliku i kvalitetnu uslugu“, poručio je predsjednik Vlade RH Plenković.
 
Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je kako je uloga UNWTO-a od njegovih začetaka pa tako i danas, da služi kao globalni forum za turističku politiku i druga pitanja povezana sa turizmom te je stoga izuzetno važno da Hrvatska kao jedna od perjanica turizma u svijetu, aktivno vodi politiku promoviranja važnosti turizma i sudjeluje u raspravama o izazovima i mogućnostima u turizmu zajedno sa svim partnerima i članicama.

„Kroz članstvo u UNWTO-u imamo mogućnost dati svoj doprinos u razvoju odgovornog, održivog i univerzalno prihvatljivog turizma u globalnim okvirima, a održavanje ovog sastanka u Hrvatskoj još je jedna prilika da se kvalitetno predstavimo te nastavimo jačati našu poziciju na svjetskoj sceni ne samo kao destinacija već i kao predvodnik svjetskih trendova u upravljanju i razvoju turizma“, zaključio je ministar Cappelli.

Glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili tom je prilikom zahvalio predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću, ministru turizma Gariju Cappelliju te gradonačelniku grada Zagreba Milanu Bandiću na domaćinstvu te istaknuo važnost ovog sastanka.

„Izuzetno mi je drago što ćemo današnji sastanak održati u Zagrebu, u Hrvatskoj koja je već sada u mnogočemu uzor ostatku svijeta u turističkom smislu. Današnji sastanak odlična je prilika da zajednički radimo na rješenjima i razgovaramo o izazovima koji su pred nama“, naglasio je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.
 
Sastanak Komisije za Europu Svjetske turističke organizacije (UNWTO) po drugi se puta održava u Hrvatskoj nakon što smo bili domaćini sastanka Komisije koji je održan u Cavtatu 2002. godine, a ugošćavanje 64. sastanka Komisije za Europu u Zagrebu posebno je važno zbog toga što Hrvatska trenutno predsjeda navedenom Komisijom. Osim toga, ovaj sastanak obilježio je najveći odaziv zemalja i delegacija do sada – prisutni su predstavnici 44 zemlje od kojih je 40 zemalja članica te ukupno 130 sudionika. Na sastanku Komisije u Zagrebu danas će se po prvi puta glasati elektronski što će omogućiti ubrzavanje procesa glasovanja koje je ranije znalo trajati i do četiri sata.

Na današnjem sastanku će se raspravljati između ostalog o implementaciji Programa rada za razdoblje 2018.-2019. te prijedlogu za razdoblje 2020.-2021., predstavit će se izvješće generalnog tajnika UNWTO-a te izvještaj vezan uz stvaranje radnih mjesta, obrazovanje i zapošljavanje. Naime, UNWTO je 2019. godinu proglasio godinom usmjerenom na obrazovanje, vještine i stvaranje radnih mjesta stavljajući fokus na mogućnosti stvaranja novih radnih mjesta u skladu s tržišnim potrebama, jačanje kompetencija i održivost turističkih destinacija.

Zatim, na sastanku će se birati predstavnici u statutarne organe i tijela koji će biti potvrđeni u rujnu 2019. godine na zasjedanju Glavne skupštine UNWTO-a u Sankt Petersburgu u Rusiji te će se odabrati i mjesto održavanja 65. sastanka Komisije za Europu UNWTO-a.
 
Tijekom sutrašnjeg dana, a u sklopu ovog događaja održat će se i radionica UNWTO-a s temom „Rast, inovacije i partnerstvo“ na kojoj će se razgovarati o ključnim prioritetima za razvoj i inovativnost europskog turizma.
 
Svjetska turistička organizacija (UNWTO) specijalizirana je agencija Ujedinjenih naroda osnovana s ciljem praćenja, reguliranja i razvijanja turizma u svijetu. UNWTO ima 158 punopravnih članica, šest pridruženih članica (associate members), preko 500 pridruženih članica (affiliate members) iz javnog i privatnog sektora te dva promatrača. Republika Hrvatska članica je UNWTO-a od 1993. godine i aktivno sudjeluje u njenom radu kao članica brojnih tehničkih odbora. Rad UNWTO-a odvija se u Regionalnim komisijama organiziranim prema geografskoj raspoređenosti (Afrika, Amerika, Istočna Azija i Pacifik, Europa, Srednji Istok, Južna Azija) te u pet Tehničkih odbora: za konkurentnost, održivi razvoj, program rada i proračun, statistiku, reviziju aplikacija za pridruženo članstvo.

Pisane vijesti