"Zagorje - Bajka na dlanu" među vodećim destinacijama kontinentalnog turizma

Slika /arhiva/LOGO_ZAGORJE.tif

Krapinsko-zagorska županija je u prošloj godini, kao i prethodnih godina, bilježila rast broja dolazaka i noćenja turista. Temeljem statističkih podataka zabilježen je dolazak 93.828 turista s 202.594 ostvarena noćenja. Navedeni podaci predstavljaju rast u dolascima 13 te u noćenjima od 8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Povećan je broj dolazaka i noćenja kako domaćih, tako i stranih turista - kod domaćih turista zabilježeno je 13 posto više dolazaka (54.842) i 6 posto noćenja (121.200), a kod stranih 15 % više dolazaka (38.986) i 10 posto noćenja (81.394), priopćili su iz TZ Krapinsko-zagorske županije.

Na prvo su mjestu već dugi niz godina gosti iz Slovenije kojih je ove godine u županiju došlo više od 9000 i koji su ostvarili rast broja noćenja od 18 posto. Drugi po broju dolazaka su gosti iz Njemačke, s više od 13.000 noćenja, treći su gosti iz Poljske, četvrti iz Bosne i Hercegovine i peti iz Austrije. Važno je napomenuti da ovaj rast nije prepušten slučajnosti već predstavlja uspješnu suradnju s hotelima i gospodarskim subjektima temeljem koje su detektirana ciljana tržišta na kojima se predstavlja turizam Krapinsko-zagorske županije.

Kod domaćih gostiju, na prvom su mjestu oni iz grada Zagreba. Drugo mjesto po broju dolazaka zauzeli su gosti iz Primorsko-goranske županije, treći su iz Splitsko-dalmatinske županije i četvrti gosti s područja Istarske županije.

U zagorska kupališta je u prošloj godini došlo 515.446 gostiju, što je za 27,2 posto više nego prošle godine. Muzeje Hrvatskog zagorja posjetilo je 166.594 gostiju što je na nivou prošle godine. Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke posjetilo je 867.000 hodočasnika, odnosno 2,85 posto više nego lani.

Krapinsko-zagorska županija se po broju dolazaka turista nalazi na visokom drugom mjestu, među 12 županija kontinentalne Hrvatske (osim grada Zagreba), odmah iza Karlovačke županije.

Ovi podaci prije svega, rezultat su stručnosti i predanosti turističkih djelatnika, koji kroz promociju turizma Krapinsko-zagorske županije, postižu ovakve rezultate. Isto tako, treba napomenuti kako je "Zagorje- Bajka na dlanu" jedinstveno i po prirodnim bogatstvima, termalnim izvorima, kulturnoj baštini, svetištima, a svakako i po bogatoj enološkoj i gastronomskoj ponudi. Krapinsko-zagorska županija posjeduje kvalitetnu osnovu za razvoj onih oblika turizma koji odgovaraju njezinom prirodno-geografskom i kulturno-povijesnom nasljeđu.



Pisane vijesti