Zadar domaćin dva međunarodna skupa

Slika /arhiva/VIvanov.jpg

U Zadru će se 29. lipnja ove godine održati sastanak Radne skupine za turizam Radne zajednice Alpe-Jadran. Republika Hrvatska predsjedava Radnom skupinom za turizam RZ Alpe-Jadran od 1996. godine, u čijem radu sudjeluje 17 članica, uglavnom regija i županija iz Austrije, Italije, Mađarske, dok su Hrvatska i Slovenija zastupljene kao države.

Dosad je ostvaren čitav niz aktivnosti: prate se statistički pokazatelji članica, izdano je pet magazina na različite teme, tri auto-karte, jezični vodič, organizirani različiti stručni seminari (ruralni i zdravstveni turizam, itd.), osnovana je Podgrupa za ugostiteljstvo i objavljen gastronomski vodič. Trenutačno je u finalnoj fazi izrade novi magazin na temu vjerski običaji članica RZ Alpe-Jadran, revidiraju se nove aktivnosti Podgrupe za ugostiteljstvo, te će se definirati novi projekti i program rada za period od naredne dvije godine.

U četvrtak i petak, 30. lipnja i 1. srpnja 2005. također u Zadru, održat će se 5.  sjednica Mješovite komisije za suradnju na području turizma između Republike Hrvatske i Republike Austrije koje su dosad ostvarile izuzetno uspješnu zajedničku suradnju na području turizma.  Hrvatsko izaslanstvo predvodit će Želimir Kramarić, pomoćnik ministra za turističku politiku i tržište, a austrijsko dr. Angelika Liedler, voditeljica Odjela za međunarodnu turističku politiku u saveznom Ministarstvu gospodarstva i rada.

Temeljem Sporazuma o turističkoj suradnji između dvije države, potpisanog 22.1.1998. u Beču, ustanovljena je Mješovita komisija za turizam kojoj je zadatak procjenjivanje suradnje na području turizma između dvije zemlje, poticanje razmjene informacija, te konkretne aktivnosti od interesa dviju država.

Na sjednici u Zadru dat će se kratki prikaz stanja u turizmu dviju država u 2004. godini, te izgledi u 2005., razmijenit će se iskustva i pokušati uspostaviti konkretnija suradnja na području investicija u turizam, satelitske bilance (praćenje statističkih pokazatelja), kulturnog i wellness turizma.

 

 



Pisane vijesti