Za projekte 46 milijuna kuna bespovratnih financijskih potpora

Slika /arhiva/090219-osijek-im.jpg

Nakon što je Ministarstvo turizma prošloga tjedna objavilo 12 javnih poziva za projekte u kojima ima namjeru podupirati turizam i to bespovratnim sredstvima, državni tajnik Ivo Mujo posjetio je Osijek gdje je predstavnicima turističkih zajednica s područja Osječko-baranjske županije predstavio projekte koji će moći konkurirati za ove vrijedne poticaje.
„Ove godine kroz 12 različitih projekata, Ministarstvo turizma dodijelit će 46 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Svi javni pozivi bit će otvoreni do iskorištenja sredstava, a rok za prijavu je najkasnije do 30. rujna“, kazao je Mujo.

foto: Vjesnik, Emica ElveđiNakon što je Ministarstvo turizma prošloga tjedna objavilo 12 javnih poziva za projekte u kojima ima namjeru podupirati turizam i to bespovratnim sredstvima, državni tajnik Ivo Mujo posjetio je Osijek gdje je predstavnicima turističkih zajednica s područja Osječko-baranjske županije predstavio projekte koji će moći konkurirati za ove vrijedne poticaje.

„Ove godine kroz 12 različitih projekata, Ministarstvo turizma dodijelit će 46 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Svi javni pozivi bit će otvoreni do iskorištenja sredstava, a rok za prijavu je najkasnije do 30. rujna“, kazao je Mujo.

Među ostalim, bespovratna financijske potpore moći će dobiti projekti za unapređenje kvalitete ugostiteljske industrije, izradu suvenira, manifestacije i promotivne aktivnosti turističke ponude, stručne i obrazovne programe udruga i neprofitnih organizacija.

Tu su i projekti poput „Turizam bez zapreka“ za prilagodba turističke infrastrukture osobama s invaliditetom, „Zelena brazda“ namijenjena je razvoju turizma na kontinentu te projekti poticanja razvoja tematskih turističkih putova.

„Želja nam je potaknuti sve turističke djelatnike i one koji to žele postati da osmisle i krenu u realizaciju novih projekata, posebice na kontinentu. Činjenica je da se 95 posto prometa i prihoda u turizmu ostvari na obali, a svega pet posto u kontinentalnom dijelu“, rekao je Mujo. Kao svijetli primjer kontinentalnog turizma izdvojio je Baranju, „koja je zadnjih godina doživjela veliki skok“.

„Stvari su se bitno promijenile od kako imamo ministra turizma s kontinenta. To je rezultiralo povećanjem mjera i sredstava koja se usmjeravaju na kontinent“, istaknuo je direktor županijske Turističke zajednice Antonio Sobol, napomenuvši da je Osječko-baranjska županija, kada je turizam u pitanju, u vrhu kontinentalnih županija s ostvarenih 190.000 noćenja godišnje. (Vjesnik, Maja Sajler Garmaz)



Pisane vijesti