Za pripremu sezone ulaganja od oko 6 milijardi kuna

Slika /arhiva/Rovinj-S008.jpg

Branko Bačić, Zdenko Mičić, Božidar Kalmeta, Dražen Breglec i Igor MalýU ovoj godini ostvarit ćemo najbolje turističke rezultate, a želja nam je da Hrvatska postane turistička destinacija od četiri zvjezdice, istaknuo je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta na prvoj sjednici Povjerenstva hrvatske Vlade za koordinaciju aktivnosti i praćenje pripreme turističke sezone 2006. održanoj u hotelu „Park“ u Rovinju.

Prošlu godinu završili smo iznad svih očekivanja, dodao je Kalmeta rekavši da je ostvareno 6 posto više dolazaka i 7,5 posto noćenja te je Hrvatsku posjetilo gotovo 10 milijuna turista. Naglasio je osobit porast noćenja u privatnom smještaju od 20% u odnosu na prethodnu godinu, dok su prihodi od boravišne pristojbe porasli za 29%, a broj privatnih iznajmljivača u prvih osam mjeseci za  4.000, što je rezultat ispravne mjere uvođenja njene paušalne naplate, zaključio je. 

Svi postignuti fizički rezultati tijekom prvih devet mjeseci omogućili su porast ostvarenog prihoda za 8,41%, napomenuo je ministar ističući da je veliko priznanje Hrvatska ostvarila u okviru Svjetske turističke organizacije. Naime, Glavna skupština WTO-a izabrala je Hrvatsku za predsjedavajuću zemlju Regionalne Komisije za Europu koja pokriva preko 50% ukupnog svjetskog turističkog tržišta. Za 2006. godinu se planira slanje u proceduru svih turističkih zakona, dodao je Kalmeta, a planira se i slanje u drugo čitanje Zakona o turističkom zemljištu.

U ovoj godini Kalmeta je najavio realizaciju dugoočekivanog projekta izgradnje golf igrališta kojem je, prema njegovim riječima, najveća prepreka plaćanje raznih naknada prije same izgradnje. Primjerice, naveo je, investitori za površinu golf igrališta od 80 hektara moraju platiti 5 milijuna eura davanja, pa je stoga najavio odlučne korake u cilju izgradnje 40 do 50 terena za golf.

Pomoćnik ministra za razvoj turizma Robert Pende najavio je skoro smanjivanje, a moguće i ukidanje naknada koje investitori moraju platiti državi i lokalnoj samoupravi poput naknade za šumsko zemljište, vodni i komunalni doprinos i slično. Također, predlaže se dozvola za gradnju takvih igrališta bez građevne dozvole, a na osnovi izdane lokacijske dozvole i ovjerenog projekta. Tijekom 2006. planira se u Istri započeti gradnja dvaju golf terena.

Državni tajnik za turizam Zdenko Mičić rekao je da je na turističkim sajmovima zabilježen visok interes za Hrvatsku, posebice na njemačkom, ali i skandinavskom i francuskom tržištu. Iako postoje određene kritike zbog porasta cijena u nekim hotelima, Mičić smatra da se poskupljenje može opravdati porastom kvalitete turističke ponude. Iznio je podatke da se u ovoj godini u pripremu turističke sezone namjerava uložiti gotovo 6 milijardi kuna i to podjednako iz javnog i privatnog sektora.
   
Mičić je upozorio i na plakate s upozorenjem opasnosti od mina koji su se po njemu neprimjereno pojavili u turističkim destinacijama umjesto na minski sumnjivim područjima. Također, istaknuo je da bi više računa trebalo voditi o sigurnosti turista prilikom organizacije pustolovnog turizma koji je u nas u usponu. Na hrvatski turizam može utjecati i Svjetsko nogometno prvenstvo, ali i ptičja gripa koja je već ostavila negativne posljedice na turizam u Turskoj, dodao je. Ravnatelj Uprave za veterinarstvo Mate Brstilo istaknuo je da Hrvatska trenutrno provodi pojačanu kontrolu putnika i prtljage obzirom da su novi slučajevi ptičje gripe zabilježeni u susjedstvu.

U ovoj sezoni izgradit će se sedam novih luka, najavio je državni tajnik za more Branko Bačić te istaknuo da lani uvedene nove mjere protiv crnog čartera nisu smanjile broj nautičara, već uvele red u tu turističku granu. U hrvatski Jadran lani je uplovilo 3% više jahti, a boravilo je oko 180 tisuća turista, rekao je ističući kako je pri kraju izrada Studije nautičkog turizma koja će definirati politiku izgradnje novih marina, posebice za mega jahte.

Državni tajnik za promet Dražen Breglec najavio je do ljeta uvođenje beskontaktnog prolaska autocestama koje će smanjiti sezonske gužve. Prema riječima Zvonimira Piliha, direktora Sektora naplate u HAC-u, trenutno ima 16 tisuća korisnika smart kartice za naplatu cestarine, a ovih se dana na tržištu pojavljuje smart kartica INA-e kojom će se dodatno ubrzati protočnost prometa na autocestama.

Prema izvješću glavnog državnog inspektora Krune Kovačevića, u 2005. godini obavljeno je 27.500 nadzora te je zbog nelegalnog poslovanja zatvoreno 115 objekata. Također, upozorio je da 163 hotela rade bez rješenja o kategorizaciji te će ih Državni inspektorat  biti prisiljen zatvoriti ukoliko se ne stave u zakonske okvire.

U okviru prve sjednice Povjerenstva predstavljen je i kulturološki projekt 1264 arhitekta Nikole Bašića te Strateški plan razvoja Maistre u naredne četiri godine. 

Turistički pokazatelji:



Pisane vijesti