Vukovarsko-srijemska županija: Potencijali za povijesno-kulturni turizam

Slika /arhiva/bd_www-orion3.jpg

Vukovarsko-srijemska županija je u svom dokumentu razvojne strategije naznačila turizam kao jedan od najznačajnijih segmenata budućega razvoja najistočnije hrvatske županije - danas u vrlo teškim gospodarskim, socijalnim i demografskim prilikama - jer potencijali postoje i mogućnosti su velike. Pritom se ne misli samo na uobičajenu turističku ponudu koja ima polustoljetnu tradiciju poput lovnoga turizma, gdje su spačvanske šume ubilježene kao top destinacija za lovce iz Njemačke ili Italije koji su najvjerniji gosti, već se otvaraju i nove mogućnosti ponude.

Gradska uprava, posebice agilni mladi pročelnik za kulturu i turizam, Mario Banožić, ističe kako su arheološka istraživanja i njihovi rezultati ostvareni kroz, u nekim slučajevima i epohalne nalaze na području Vinkovaca, izvanredna mogućnost promidžbe grada za koji je arheolog Aleksandar Durman znanstveno utvrdio kontinuitet življenja dulje od 8300 godina.

Važno je, ističu vinkovački turistički znalci, ispričati priču o povijesti grada, o njegovim znamenitim ljudima, važnim događajima, prijelomnim otkrićima znajući da svako kopanje na području grada dublje od pola metra donosi nove zanimljive artefakte koji čine mozaik povijesti od najranijih početaka civilizacije do onih od prije jednoga stoljeća, što će pobuditi zanimanje za Vinkovce. A grad za koji se govori da ima nešto zanimljivo, svi će poželjeti posjetiti, što je velika prilika i pretpostavke za razvoj povijesno-kulturnog turizma koji u svijetu donosi veliki novac.

Srebro antičkih Vinkovaca

Vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić nedavno je najavio izmijenjeni projekt Hrvatskoga doma, gdje je predviđen prostor za smještaj zbirke „Srebro antičkih Vinkovaca“, kako je nazvan nalaz iz kasnoantičke ostave otkrivene u proljeće 2012. godine kada je pronađeno 50-tak srebrnih posuda neprocjenjive vrijednosti. Cijela zbirka je od pronalaska na restauraciji i tamo će biti, kažu vinkovački muzealci, još nekoliko godina jer takav nalaz zahtjeva i vrhunski tretman, za što treba vremena i strpljivoga rada.

Možda će se u Hrvatskome domu, osim knjižnice i antičke zbirke srebra, pronaći i prostor za izlaganje dijela arheološke građe, barem one koja svjedoči o životu naših predaka unatrag 8300 godina, poput Oriona, antičke posude s urezanim simbolima najstarijeg indoeuropskog kalendara, pronađene 70-ih prošlog stoljeća prilikom kopanja temelja današnjeg hotela Slavonija u Vinkovcima. Tada mladi arheolog, Aleksandar Durman, koji je pronašao ovu posudu, dešifrirao je urezane simbole i utvrdio da prikazuju zviježđa koja dominiraju nebom iznad Vinkovaca.

U Vinkovcima bilježimo i lijep primjer sinergije turizma i privatne inicijative kojim se obogaćuje turistička ponuda najstarijeg europskog grada. Naime, Goran Ferbežar, mladi vinkovački pčelar koji se ovim poslom bavi pet godina, osmislio je proizvod od pčelinjeg voska koji je već postao vrlo tražen vinkovački suvenir. Od pčelinjeg voska izradio je vjernu repliku posude Orion sa svim simbolima koji označavaju zviježđe noćnog neba iznad Vinkovaca. Dizajnirao je i privlačnu kutiju za repliku Oriona od voska na kojoj je i kratko poučno objašnjenje što je Orion i po čemu je izuzetan kao arheološki artefakt.

„Razmišljao sam kako bih izradio autentični vinkovački suvenir od voska, jer već imam nekoliko proizvoda od voska, a i police na kojima izlažem med i druge pčelinje proizvode, imaju gradske motive i odaju nekakav vinkovački štih. Pao mi je na pamet Orion jer inače mislim da bi u izradi suvenira trebali više koristiti motive iz daleke prošlosti i izrađivati replike predmeta pronađenih u arheološkim iskapanjima na području grada. Želio sam spojiti iskonsku prirodu pčela jer one i na ovom našem području lete milijunima godina i proizvode med i vosak na isti način i posudu Orion, najstariji indoeuropski kalendar pronađen u Vinkovcima", kaže Goran Ferbežar.

"Uz pomoć prijatelja, akademskog kipara, izradio sam model posude od gipsa sa svim detaljima simbola i temeljem njega, gumeni kalup u koji lijevam pčelinji vosak i dobijem voštanu repliku. Moj rad pohvalili su vinkovački muzealci i dogovorili smo da će među svoje suvenire koje prodaju, uvrstiti i moj Orion od voska, a i Turistička zajednica Vinkovaca je pokazala zanimanje“, zaključio je Ferbežar.

Vukovar pruža velike mogućnosti i turistima je sve zanimljivija destinacija

Za turiste koji dolaze u Vukovar zanimljiva su dva muzeja – Gradski muzej smješten u predivnom zdanju kompleksa dvorca Eltz i Muzej vučedolske kulture, muzej posvećen jednoj od najstarijih europskih i svjetskih civilizacija.

"Neizostavan motiv posjeta Vukovaru čine memorijalni centri posvećeni Domovinskom ratu 1991. te sami spomenici poput vodotornja, bijelog kamenog križa na ušću Vuke u Dunav i mnogi drugi. Od zabavno-edukativnih sadržaja izdvojio bih vožnju Dunavom u panoramskom brodu Bajadera, terapijsko i rekreacijsko jahanje, a tu je i mogućnost vožnje vlakićem za turističko razgledanje grada. Budući je Vukovar smješten na dvije rijeke, Dunavu i Vuki, preporučamo posjet središtu grada, točnije ušću Vuke u Dunav, a sam centar grada nudi mnoštvo baroknih motiva i građevina“, kaže Tomislav Džanak iz Turističke zajednice grada Vukovara. (tekst: Miroslav Flego; fotografje suvenira: Mihael Španić)



Pisane vijesti