Vrbovec: "Kaj su jeli naši stari" od 28. do 30. kolovoza

U Vrbovcu će se od 28. do 30. kolovozu održati 29. turističko-kulinarska manifestacija "Kaj su jeli naši stari", u sklopu koje će brojne kuharice vrbovečkog kraja, članice udruga žena, pripremati stara jela po receptima njihovih baka i prabaka, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Grada Vrbovca Vladimir Bregović i direktorica vrbovečkog turističkog ureda Ana Bakar.

Izrazivši zadovoljstvo ovogodišnjom organizacijom manifestacije "Kaj su jeli naši stari", Bregović je kazao da su pomaci vidljivi u programu manifestacije u kojem je ponuđeno za svakog po nešto. Dodao je kako će u programu nastupiti izvođači od rockera (Psihomodo pop) preko Severine i Nine Badrić do Hanke Paldum. Napomenuo je kako su okosnica manifestacije stara jela, tradicijski obrti te dobro druženje istaknuvši da se tom prigodom Vrbovec promovira i kao poželjno mjesto za obilazak, ali i za ostati živjeti.

Gradonačelnik Vrbovca izrazio je nadu da će ove godine taj grad posjetiti više posjetitelja nego prošle kada je tu trodnevnu manifestaciju posjetilo više od 50 tisuća. Bakar je rekla da je program manifestacije "Kaj su jeli naši stari" svake godine sve bogatiji i bogatiji, ali je naglasila da je da je njen naglasak ipak stavljen na hranu. Istaknula je ulogu žena iz okolnih vrbovečkih sela koje sva jela pripremaju po starim originalnim receptima. Uz to, one svojim ručnim radovima, koje izvlače iz starih škrinja, ukrašavaju izloge i prozore u Vrbovcu te peku kolače i ukrašavaju štandove. Bakar je najavila kako će u petak, 28. kolovoza u 18 sati manifestaciju otvoriti predstavnik hrvatske Vlade, koja je i njen pokrovitelj, a u bogatom kulturno-umjetničkom programu uz ostale će nastupiti i HKUD "Petar Zrinski" iz Vrbovca. Napomenula je da će na ljetnoj pozornici (sadašnjem parkiralištu) biti smješteno 'vrbovečko selo' tj. štandovi na kojem će članice udruga žena vrbovečkog kraja sva tri dana držati hranu.

Na otvorenju će žene pokazati tzv. blagdanska jela (za Božić i Uskrs), a jedna udruga žena će pokazati i jela koja su se pripremala za rođendan svekrve, rekla je. Dodala je kako će u subotu biti prikazana jela od graha (s prilozima), a u nedjelju jela na bazi žitarica. Kolače će žene izložiti na novouređenom gradskom trgu.

Tijekom trodnevne manifestacije uz ostalo održat će se kuharski dvoboji pjevača i političara, kuharski dvoboj između riječke Udruge "Zdrav život" i Udruge vrbovečkih žena, novinarski kotlić "Kaj su jeli naši stari", predstavnici Unsko-sanskog kantona i grada Bihaća pokazat će jela bosanske kuhinje. Također, održat će se razne degustacije, mnoga sportska natjecanja (nogomet, košarka, tenis, šah i dr.), Kup Hrvatske u off roadu te radionice za djecu i odrasle.

Posjetitelji iz Zagreba moći će u subotu i nedjelju u Vrbovec doći i posebnim vlakom "Potepuh". (Hina)


Pisane vijesti