Vlada donijela odluku o prijenosu dionica Sunčanog Hvara gradu Hvaru

Slika /arhiva/vlada_ikonagif

Vlada je na današnjoj sjednici donijela i službenu odluku da se 25 posto i jedna dionica Sunčanog Hvara prenese Gradu Hvaru i time, prema riječima predsjednika Vlade Ive Sanadera, omogući aktivno sudjelovanje lokalne zajednice u donošenju strateških odluku o daljem razvoju te turističke tvrtke.

Zauzvrat, Grad Hvar odustat će od svih daljnjih potraživanja prema Sunčanom Hvaru, što će omogućiti da se s dijela nekretnina te tvrtke skinu svi tereti i hipoteke, odnosno da se uđe u novi investicijski ciklus u tvrtki.

Kako je pojasnio potpredsjednik Vlade Damir Polančec, prijenos dionica Sunčanog Hvara na Grad provest će se nakon dokapitalizacije tvrtke, i to nakon što se sklopi nagodba između 47-postotnog vlasnika tvrtke, luksemburškog Orca i Grada Hvara, kojim će grad odustati od svih ostalih potraživanja.

U dokapitalizaciji će država, kazao je Sanader, sukladno svom 37 postotnom vlasničkom udjelu, sudjelovati s oko 32 milijuna kuna, a Grad Hvar će u iznosu koji će država uložiti u temeljni kapital Sunčanog Hvara sudjelovati s 15 milijuna kuna.

Ova je odluka bitna ne samo za Sunčani Hvar, već i za sami Hvar, koji uz Dubrovnik i Opatiju spada među najatraktivnije svjetske turističke destinacije, istaknuo je Sanader.

Dodao je kako je pitanje vlasništva nad Sunčanim Hvarom ovime riješeno po modelu sličnom kao i kod Liburnia Riviera Hotela (LRH).   

Vlada je političku odluku o prijenosu dionica LRH-a na Grad Opatiju već donijela,  rekao je Sanader te pozvao Grad i Hrvatski fond za privatizaciju da krenu u realizaciju te odluke.

Prijenosom 25 posto plus jedne dionice Gradu Hvaru bit će riješeni imovinsko-pravni sporovi Sunčanog Hvara s Gradom Hvarom, a postoji i prijedlog za rješenje imovinskih sporova s Katoličkom crkvom.

Za potraživanja bivših vlasnika nekretnina Sunčanog Hvara pak premijer je kazao kako je i sam za njih prvi put čuo jučer iz medija te da će od Hrvatskog fonda za privatizaciju zatražiti informaciju u kojoj je to fazi.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta je pak rekao da bi se rješenje problema povrata zemljišta bivšim vlasnicima trebalo naći u sklopu novog zakona o građevinskom i turističkom zemljištu, čiji bi se prijedlog uskoro trebao naći pred Vladom. (Hina)



Pisane vijesti