Viteški turnir u Muzeju seljačkih buna

Slika /arhiva/Viteski-2012-w.jpg

U subotu 2. lipnja u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici imate priliku napraviti vremenski skok u 16. stoljeće. Jednodnevno putovanje vremeplovom u ovom se Muzeju odvija već od 2000. godine.

Kao i u stara, ako već ne i tako dobra vremena, možete vidjeti kako su se vitezovi borili na svojim konjima, pokazivali svoju spretnost i sudjelovali u dvobojima, pokušavajući se dokazati pred izabranim djevama.

Posjetitelji će već od 13 sati biti u prilici posjetiti srednjovjekovni sajam i opskrbiti se različitim tradicionalnim proizvodima. Cijeli dan se mogu razgledati vojni logori različitih udruga iz Hrvatske, Češke i Slovenije: Družbe vitezova zlatnog kaleža, Tahyjevih puškara, Vitezova zelingradskih, Reda srebrnog zmaja, Vitezova belog volka te skupine Markus M.

Osim što ćete uživati u njihovim živopisnim odorama, pokazati će vam svoje umijeće u baratanju srednjovjekovnim oružjem, a i sami se možete okušati u gađanju lukom i strijelom, baratanju mačevima, drvenim i onim pravim. Također, možete pokušati izraditi vlastitu pancirnu košulji ili otkriti čari srednjovjekovnog nogometa. Mačevalačka skupina Aureus Unicornis ove će nam se godine prvi puta pridružiti u Stubici svojim dramsko-mačevalačkim prikazima.

Naravno, nije se zaboravilo na one koji vole glazbu, pa tako skupina Codex već nekoliko godina u Stubici razveseljava sve prisutne renesansnom glazbom. Djevojke iz udruge Agram i plesna skupina Grofice Konjski pokazati će vam kako je izgledao ples prije razdoblja raznih klubova. Glazbom će vas u prošlost vratiti i Laudate, a da bi se dodatno opustili pobrinut će se i grupa Slip, uz vesele irske akorde. Nastupit će i žongleri iz skupina Artistika čiju predstavu Oda ludosti i mudrosti, majstorije Trilje IV, i Luku i njegovu Priču o jednom snu, jednostavno morate vidjeti.

Oni nešto mlađi mogu uživati u dječjem viteškom turniru i srednjovjekovnim igrama, te ulasku u čarobno kraljevstvo vila u koje će ih odvesti putujuće kazalište mladih Orfej-elektron. U njihovim predstavama vidjet ćemo ima li vitez doista željezno srce, a u plesno-mimičkom predstavom Ljepotica i zvijer ispričat će nam toplu priču o ovoj neobičnoj ljubavi. Turnir će posjetiti i putujuća Gipssy družina Gajary koja će izvesti predstavu s marionetama. Svake godine posebnu pozornost privlače različiti programi s vatrom, tu su opsade i borbe s vatrom, no i žongliranje s vatrom i prateći nastup trbušne plesačice.

Viteški turnir u Gornjoj Stubici prvo je takvo događanje u Hrvatskoj i nedavno je u velikom istraživanju portala vikendplaner.info, u kojem je anketirano više od 3000 osoba, ova priredbu u kategoriji događaja i običaja zauzela prvo mjesto u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Dio atmosfere možete ponijeti i sa sobom: slikati se s vitezovima i damama, kupiti drvene mačeve i štitove, različite dijelove opreme. Na turniru se prodaju domaći kolači koje peku žene iz okolice, posjetitelji upoznaju tradicionalna jela. Ponuđene su i drvene dječje igračke, koje djeca imaju sve manje prilike upoznati.



Najave