Više od 50 milijuna kuna bespovratnih sredstava na raspolaganju poduzetnicima u turizmu

Slika /arhiva/hgk-logo-ww.jpg

„Ciljevi Programa konkurentnosti turističkog gospodarstva sukladni su s akcijskim planovima Strategije razvoja turizma RH do 2020. za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, unapređenje ponude malih obiteljskih hotela, unapređenje obiteljskog smještaja te podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma“, rekla je Vesna Rajković, načelnica u Ministarstvu turizma na „Predstavljanju mjera bespovratnih potpora za turistički sektor“ održanom danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Rajković je naglasila da se navedeni ciljevi ostvaruju kroz razvoj ponude složenih/inovativnih/kreativnih turističkih proizvoda, povećanje razine zauzetosti smještajnih kapaciteta i produljenje sezone u destinacijama, povećanje prosječne potrošnje po danu boravka, povećanje razine zaposlenosti i samozapošljavanja, umrežavanje s drugim pružateljima turističkih usluga na destinacijskoj razini te unapređenjem međunarodne prepoznatljivosti.

Za dodjelu bespovratnih potpora temeljem ovog Programa planirana su sredstva u proračunu Ministarstva turizma u ukupnom iznosu od 26,65 milijuna kuna. Korisnici ovih namjenskih financijskih sredstava su subjekti malog gospodarstva (trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge), seljačka domaćinstva (OPG koje pruža ugostiteljske i/ili turističke usluge), fizičke osobe – privatni iznajmljivači.

O Poduzetničkom impulsu 2014. govorila je mr. sc. Tajana Kesić Šapić, direktorica Centra za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj HGK. Riječ je o operativnom dokumentu za ostvarivanje Programa Vlade 2011. – 2015. i Strategije razvoja poduzetništva za razdoblje 2013. – 2020. Cilj je povećanje konkurentnosti malog gospodarstva u Republici Hrvatskoj. Objava Javnog poziva bila je 15. veljače 2014. godine, a njegovo trajanje je do iskorištenja sredstava, ali ne dulje od 31. listopada. Očekivana prosječna potpora je 101.200 kuna, a maksimalan iznos potpore 1,4 milijun kuna. U ovoj godini smanjen je obujam tražene dokumentacije i troškova te je unaprjeđena transparentnost, a trajanje projekta produljeno je na jednu godinu.

U sklopu Prioriteta 1 – jačanje konkurentnosti malog gospodarstva na turizam se odnosi samo Mjera A1 – Mikro poduzetništvo i obrt (25 milijuna kuna). Ostale mjere odnose se na prerađivačku industriju. Ukupni je iznos financijskih sredstava 413,8 milijuna kuna. Tajana Kesić Šapić prezentirala je i program Erasmus koji omogućava razmjenu mladih i potencijalnih poduzetnika unutar EU s ciljem njihovog usavršavanja kod iskusnih poduzetnika, a HGK je posrednik u tim procesima.
 



Pisane vijesti