Velika reportaža o Hrvatskoj i Sinjskoj alci u francuskom magazinu Le Figaro

Slika /arhiva/HTZlogo.jpg

Najnoviji broj utjecajnog francuskog dnevnog lista Le Figaro, u svom tjedniku Le Figaro Magazine, od petka 11. rujna donosi središnju reportažu na desetak stranica o Sinjskoj alci. Reportažu pod naslovom „Gospini kopljanici“ (Les lanciers de Madone) potpisuje dugogodišnji reporter i autor nekoliko knjiga Jean – Louis Tremblais koji je nakon povratka u Francusku izjavio kako je oduševljen fantastičnim bogatstvom boja, očaravajućom koreografijom, ali i duhom zajedništva te dobrim ozračjem uoči, za vrijeme i nakon trajanja Sinjske alke.

Tako je reporterska ekipa Le Figaro Magazine boravila ove godine u Sinju, u organizaciji Hrvatske turističke zajednice, njenog predstavništva u Francuskoj te lokalnog sinjskog turističkog ureda. Putovanje je trajalo od 4. do 10. kolovoza, a tijekom pripreme reportaže snimani su detalji utrke te su intervjuirane obitelji nekoliko generacija alkara odjevenih u tradicionalne alkarske kostime.

Novinari Le Figara Sinjsku alku svojim čitateljima predstavljaju kao najstariji viteški turnir na europskom kontinentu s tradicijom dugom nevjerojatnih 300 godina. Prenose kako je riječ o važnom društvenom događaju kojim se ponose svi stanovnici regije te kojega izravno prenose kamere nacionalne televizije. 

Živopisne fotografije potpisuje poznati francuski fotograf Eric Martin. Francuske reportere posebno su impresionirale višemjesečne pripreme za alku te uređivanje konja. Ističu kako ova značajna manifestacija nema nikakve veze s organiziranim folklorom za turiste, već da je riječ o staroj viteškoj igri posvećenoj zaštitnici Gospi Sinjskoj koja je, prema predaji, otjerala Osmanlije. Dodaju kako se alka održava i kao vječna uspomena na junaštvo pradjedova kao vječni zavjet odanosti i poštovanja.

U sklopu članka objavljen je i „alkarski rječnik“ s objašnjenjima riječi poput vojvode, bare i čoje, arambaše i drugih.

Le Figaro Magazine je jedan od najutjecajnijih časopisa u Francuskoj s više od 400 tisuća prodanih primjeraka i 2 milijuna čitatelja. Komercijalna cijena jedne stranice oglasa u ovom magazinu iznosi više od 37 tisuća eura.



Pisane vijesti