Varaždinu nagrada "Srebrni cvijet Europe" za uređenost i kvalitetu života

Slika /arhiva/110916-EFE.jpg

Grad Varaždin dobitnik je prizanja „Srebrni cvijet Europe“ za 2011. godinu.  Varaždinu je ovo prestižno europsko priznanje dodijeljeno je na završnoj svečanosti "Entente Florale Europe - Zlatni cvijet Europe" održanoj u petak 16. rujna 2011. godine u Kristalnoj dvorani Grand hotela Rogaška u Rogaškoj Slatini. Bilo je to finale velikog natjecanja europskih gradova u kojem se ocjenjivalo uređenje gradova, ali i kvaliteta života građana.

Krajem lipnja ove godine Varaždin je posjetilo 12 članova međunarodnog žirija koji su ocjenjivali mnoge aspekte života. Ocjenjivanje je obavljeno prema vrlo strogim međunarodnim kriterijima. Na početni natječaj „Entente Florale Europe“ prijavilo se 5400 gradova, a Varaždin je ušao u uži izbor zajedno s još 11 gradova. Nakon ocjenjivanja Varaždina, na konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici 28. lipnja 2011. godine, predsjednik međunarodnog žirija „Entente Florale Europe“ – Zlatni cvijet  Europe 2011, Clive Addison istaknuo je, između ostalog, da je ulazak Varaždina, kao i svakog drugog grada, u finalni krug natjecanja, veliki uspjeh. Srebrni cvijet Europe dodijeljen Varaždinu potvrda je visokih ocjena i pohvala izrečenih na kraju boravka žirija u Varaždinu.

Izaslanstvo Grada Varaždina na završnoj je svečanosti predvodio Slobodan Mikac, zamjenik gradonačelnika, a u izaslanstvu su bili Željka Lukačević Dominko, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam i međunarodnu suradnju, Branka Tropp, direktorica ureda Turističke zajednice Grada Varaždina i Martina Žnidar, rukovoditelj RJ Zelene površine poduzeća Parkovi.

Cilj ovog natjecanja je poboljšanje kvalitete života u lokalnim urbanim zajednicama. Natjecanje „Zlatni cvijet Europe“, osnovale su prije 30 godina Velika Britanija i Francuska, a u udruženje se do sada uključilo ukupno dvanaest zemalja. „Entente Florale Europe“ je prerasla u jedno od najprestižnijih natjecanja uređenja gradova i mjesta. Zlatnim cvijetom ove godine žiri je nagradio sedam, a Srebrnim cvijetom šest gradova. "Zlatnim cvijetom Europe" žiri je ove godine nagradio pet, a "Srebrnim" šest gradova. Zlato su osvojili belgijski grad Veurne, njemački Bad Langensalza, mađarski Balatonfuered, talijanski Grado i nizozemski Deventer, a srebro austrijski Neusiedl am See, belgijski Ath, češki Broumov, irski grad Drogheda, Tameside iz Velike Britanije i hrvatski predstavnik Varaždin. Osim gradova, nagrađena su i sela, i to zlatom austrijski Rennweg am Katschberg i irski Coolagown, a srebrom češko selo Smržice, njemačko Wiesenburg, mađarsko selo Paloznak, Transacqua u Italiji i nizozemsko selo Elburg.



Pisane vijesti