Varaždin kandidat za Zlatni cvijet Europe

Slika /arhiva/110325-E-eu-w.jpg

Varaždin je hrvatski kandidat za nagradu Zlatni cvijet Europe, koju dodjeljuje Krajobrazna europska asocijacija – Entente Florale Europe, a odabran je u konkurenciji sedam hrvatskih gradova. Za titulu najljepšeg europskog grada natječe se s devet gradova, odabranih među više do 2800 gradova - kandidata iz 12 zemalja, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Varaždinu, gdje se održava radni sastanak predsjednika Entente Florale Europe za Hrvatsku Vojka Pleštine i člana uprave hrvatske asocijacije Šime Strikomana s predstavnicima grada, gradskih komunalnih tvrtaka "Parkovi" i "Varkom" te gradske Turističke zajednice kako bi ih pripremili za sudjelovanje Varaždina u natjecanju.

Kako je Varaždin na nacionalnoj razini osvojio mnoge nagrade za uređenost, odlučili smo krenuti u Europu i nadam se da ćemo se na natjecanju za Zlatni cvijet Europe dobro predstaviti, rekla je direktorica gradske Turističke zajednice Branka Tropp, dodajući da u tom natjecanju nije toliko bitan estetski dojam, nego kvaliteta života građana i njihov odnos prema okolišu. Budući da je ekološka osviještenost građana vrlo važna, najavila je Tropp, u sklopu priprema za natjecanje, objavljivanjem u medijima pokušat će što više skrenuti pozornost javnosti na potrebu očuvanja okoliša.

Službeno stručno povjerenstvo Entente Florale Europe u Varaždin će stići krajem lipnja i ocijeniti će varaždinsku kandidaturu, točnije: hortikulturno uređenje grada, turističku ponudu, komunalnu uređenost, ekološku svijest građana i projekte zaštite okoliša. Kandidatura će im biti predstavljena 28. lipnja, nakon čega će u obilazak grada unaprijed određenom rutom.

Dodjela nagrada najavljena je za sredinu rujna, kada će biti održana završna svečanost natjecanja u Rogaškoj Slatini u Sloveniji, rekao je Vojko Pleština, ističući da ćemo tada znati je li Varaždin osvojio broncu, srebro ili zlato te da je taj grad već sada hrvatski pobjednik jer će njegova kandidatura zasigurno pozitivno utjecati na promidžbu kontinentalnog turizma.

Krajobrazna europska asocijacija - Entente Florale Europa osnovana je prije 33 godine, a čini je 12 zemalja: Austrija, Belgija, Češka, Francuska, Njemačka, Mađarska, Irska, Italija, Nizozemska, Velika Britanija, Slovenija i Hrvatska, koja je njezina članica od 2003. godine.

Nagrada Zlatni cvijet Europe dodjeljuje se u dvije kategorije, za selo i grad. Zanimljivo je da su hrvatski gradovi dosad osvajali priznanja, bronce i srebra, a zlato je osvojila samo općina Primošten 2007. godine. Ove godine Hrvatska nema kandidata u kategoriji sela, a u kategoriji gradova Varaždinu su konkurenti austrijski grad Rennweg, belgijski Ath, češki Smrzice, njemački Wiesenburg, mađarski Balatonfüred, irski Drogheda, talijanski Grado i nizozemski grad Elburg. (Hina)



Pisane vijesti