Usvojeni operativni programi „Konkurentnost i kohezija“ i „Učinkoviti ljudski potencijali“

Slika /arhiva/EU-comm_LL.jpg

Vlada Republike Hrvatske na telefonskoj je sjednici, 12. prosinca 2014. godine, nakon višemjesečnog usuglašavanja, prihvatila prijedlog Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ za financijsko razdoblje Europske unije 2014.-2020. , a istoga dana to je učinila i Europska komisija (EK), donošenjem Odluke o odobrenju ovog Programa.

Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ izrađen je u suradnji tijela državne uprave, predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, socijalnih partnera i civilnog društva. Tijekom izrade ovog dokumenta održano je i nekoliko savjetovanja s javnošću o prioritetnim područjima ulaganja obuhvaćenih ovim programom. Cjelokupni proces koordiniralo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

U okviru cilja „Ulaganje za rast i radna mjesta”, RH je iz proračuna EU-a na raspolaganju ukupno 8,397 milijardi eura, od čega je 6,881 milijardi eura dodijeljeno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.,  i to 4,321 milijarda eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, te 2,559 milijardi eura iz Kohezijskog fonda. 

Gotovo 2 milijarde eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj bit će iskorišteno za podršku malim i srednjim poduzećima, istraživanje i inovacije, a znatan udio ulaganja, od više od 3,5 milijardi eura, uložit će se u zaštitu okoliša, prilagodbu klimatskim promjenama i mrežnu infrastrukturu (promet).

Europska komisija je, 18. prosinca 2014. godine, usvojila Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ kojim se definiraju područja u koja će Republika Hrvatska, do 2020. godine, moći investirati sredstva iz Europskog socijalnog fonda i Inicijative za zapošljavanje mladih.

Osnovni cilj Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali je pridonijeti rastu zapošljavanja i jačanju socijalne kohezije u Hrvatskoj. Njegova je ukupna vrijednost 1,85 milijarde eura, od čega se 1,58 milijardi financira iz proračuna Europske unije, uključujući 66 milijuna eura iz Inicijative za zapošljavanje mladih.

Operativni programi i drugi važni dokumenti dostupni su na stranicama Strukturni i investicijski fondovi.

Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ dostupan je na hrvatskom i engleskom jeziku, dok se hrvatski prijevod Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ očekuje uskoro.



Pisane vijesti