Usvojene izmjene i dopune Godišnjeg programa rada HTZ-a za 2021. godinu

Slika /2021_ilustrac_f/211123_sjednica_tv_mints.png

Danas je održana online 2. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice (HTZ), na kojoj su članovi vijeća, uz predsjedanje ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac te uz prisustvo direktora Hrvatske turističke zajednice Kristjana Staničića, usvojili izmjene i dopune Godišnjeg programa rada HTZ-a za 2021. godinu, kao i novi Poslovnik o radu Turističkog vijeća kojim se uređuje način rada vijeća.

„Hrvatski turistički sektor, uz potporu Vlade Republike Hrvatske, reagirao je pravovremeno te se kvalitetno prilagodio promjenama na tržištu nastalim uslijed pandemije. Rezultat toga bila je uspješna ljetna sezona, ali i izvrsni rezultati posezone, kojima smo u određenim segmentima nadmašili i brojke iz 2019. godine. Na današnjoj sjednici Turističkog vijeća usvojili smo izmjene i dopune Godišnjeg programa rada HTZ-a za 2021. godinu, kao i novi Poslovnik o radu Turističkog vijeća kojim se uređuje način rada Vijeća u skladu s novim Zakonom i Statutom. Iako je i u ovoj pandemijskoj godini bilo izazovno planirati, Ministarstvo turizma i sporta je poduzelo niz aktivnosti za pomoć turističkom sektoru te smo izmjenom tri pravilnika rasteretili turistički sustav za više od 118 milijuna kuna, a projektom Safe stay in Croatia, Hrvatsku pozicionirali kao sigurnu i odgovornu turističku destinaciju, što su prepoznali i turisti, posebice s naših najvažnijih emitivnih tržišta“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
 
Uslijed pojave globalne pandemije bolesti COVID-19, Hrvatska turistička zajednica je u prvoj polovici godine adekvatno i brzo reagirala prilagodivši dinamiku i provedbu promotivnih aktivnosti na emitivnim tržištima.
 
„Kako bi unatoč svim novonastalim i izazovnim okolnostima nastavili ispunjavati zakonsku zadaću Hrvatske turističke zajednice, morali smo prilagoditi svoje poslovanje aktualnoj situaciji. Navedeno se prije svega odnosilo na pravovremeno preusmjeravanje budžeta i promotivnih aktivnosti kako bi mogli ostvariti vrlo dobre turističke rezultate kojima danas svjedočimo. S obzirom da u ovoj godini planiramo 17 posto manje rashode u odnosu na prvotni plan, sukladno zakonu morali smo pristupiti izmjenama i dopunama Godišnjeg programa rada, a koje su članovi vijeća danas i usvojili“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.
 
Naime, ukupni planirani rashodi Hrvatske turističke zajednice za 2021. godinu, sukladno predloženim i usvojenim izmjenama i dopunama Godišnjeg programa rada HTZ-a, procjenjuju se na 235.773.045 kuna, što u odnosu na inicijalno planirane rashode predstavlja smanjenje od 17 posto.
 
Također podsjećamo kako je Ministarstvo turizma i sporta u lipnju 2021. godine donijelo tri pravilnika koji su za cilj imali rasterećenje turističkog sustava. Riječ je o Pravilniku o oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe, Pravilniku o oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (nautičari) te dopuni Pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima za plaćanje članarine turističkoj zajednici, a koji su također utjecali na promjenu plana očekivanih prihoda po osnovi turističke pristojbe.

Pisane vijesti