Uspješno održan „Bašćanski pir“

Slika /arhiva/120731-baska1.jpg

Proteklog vikenda, 28. i 29. srpnja, održan je treći „Bašćanski pir“, čijim je uprizorenjem obnovljena tradicija bašćanskih starinskih običaja vjenčanja.

I ovogodišnji „Bašćanski pir“ bio je posvećen dr. Vinku Dorčiću (Bubuliću), koji je 1900. rođen u Baški, znamenitom književniku i znanstveniku koji je o Baški pisao u pripovijestima i člancima, a njegove pjesme posvećene Baški i danas se rado pjevaju i uče.

U cijelom programu, koji je trajao dva dana, veliki broj mještana, vikendaša, prijatelja i zaljubljenika Baške, uz predstavnike kulturnog društva Šoto, svojim živopisnim nastupom uprizorili su ceremonijal vjenčanja: udvaranje, prošnju, pripremu za vjenčanje, blagoslov roditelja, čin vjenčanja i na radost svih pučku veselicu.

Ovogodišnji mladi (Urša i Bortulo) članovi KD Šoto, bili su Marijana Vasilić i Edi Barbalić, a roditelji mlade i mladoga Tanja Vlašić i Darko Dujmović, Mira Dorčić i Marinko Hrabrić (Dunica), dok su kumovi bili Nataša Plišić (Dujmović) i Anton Juranić, Dorica Kaličanec (Bonefačić) i Dario Plišić.

„Bašćanski pir“ se odvijao na ulicama Baške, u staroj jezgri, na Mulu na bunaru, na Kučici, na Paladi i na Staroj rivi, što je mnogim starijim mještanima vratilo uspomene na neka druga vremena, dok su gosti i posjetitelji uživali u nošnjama, starom nakitu, plesu, zvuku sopila. Lijepo je bilo naći se u povorci i biti sudionikom Bašćanskog pira.

Turistička zajednica općine Baška zahvaljuje svim učesnicima „Bašćanskog pira“ na velikom trudu, sudjelovanju i ustrajnosti; zahvaljuje također KD Šoto Jurandvor – Baška, suorganizatoru uz TZO Baška  i organizacijskom odboru u kojem su bili Sonja Polonijo, Nataša Plišić (Dujmović) Marija Dorčić (Barakićeva), Izidor Čubranić (Piro), Ivan Barbalić (Gunga).



Pisane vijesti