Uskrsni praznici najavili odličan početak glavne turističke sezone - u dosadašnjem dijelu travnja već ostvareno više od milijun noćenja

Slika /2023_WEBMINTS/230412_htz_foto.JPG

Da je turistička sezona u Hrvatskoj u punom jeku pokazuju podaci sustava eVistor, odnosno turistički promet ostvaren u dosadašnjem dijelu godine te u dosadašnjem dijelu travnja, a na pozitivna kretanja ukazuju i rezultati ostvareni tijekom produženog uskrsnog vikenda. 

Od 1. siječnja do jučer u Hrvatskoj je ostvareno 1,3 milijuna dolazaka i 3,6 milijuna noćenja što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 35 posto u dolascima i 28 posto u noćenjima, odnosno navedeno predstavlja rast od 6 posto u dolascima i 19 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje rekordne 2019. godine.
 
„Dosadašnji rezultati i trendovi upućuju na to kako će hrvatski turizam u ovoj godini premašiti turistički promet ostvaren u rekordnoj 2019. godini. Najave partnera za glavnu sezonu su odlične, zadovoljstvo rezervacijama potvrđuju i hrvatski turistički subjekti, a u tijeku su i intenzivne promotivne aktivnosti na inozemnim tržištima kako bi glavni dio sezone dočekali maksimalno spremni. Hrvatska svoj daljnji rast i razvoj mora temeljiti na jačanju prometa u razdobljima pred i posezone, a rezultati ostvareni tijekom prva četiri mjeseca ove godine pokazuju da smo na pravom putu u pozicioniranju naše zemlje kao kvalitetne, atraktivne i održive cjelogodišnje destinacije“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.
 
U dosadašnjem dijelu godine najviše je noćenja ostvareno u Istri, na Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a gledano prema destinacijama u Zagrebu, Dubrovniku, Rovinju, Splitu i Poreču. Pritom su najviše noćenja ostvarili gosti s tržišta Hrvatske (1.049.509), Njemačke (406.325), Austrije (315.535), Slovenije (290.851), BiH (201.078) i Italije (151.316).
 
Odlični trendovi u travnju
 
Osim na razini godine, odlični trendovi turističkog prometa zabilježeni su i tijekom dosadašnjeg dijela travnja u kojem je ostvareno oko 330.000 dolazaka i preko milijun noćenja. Navedeno u odnosu na lanjski travanj predstavlja rast od 54 posto u dolascima i 66 posto u noćenjima, dok u odnosu na travanj 2019. navedeno predstavlja rast od 26 posto u dolascima i 50 posto u noćenjima.
 
„Zadovoljni smo s rezultatima koje bilježimo od početka godine, a koji pokazuju da je Hrvatska visokokvalitetna turistička destinacija sve više prepoznata i izvan ljetnih mjeseci, što nam je u kontekstu razvoja cjelogodišnjeg turizma iznimno važno. Tome je svakako pridonio i ulazak Hrvatske u schengenski prostor i eurozonu čime smo postali još bliža i dostupnija destinacija. Veseli nas da u prvom dijelu travnja u kojem smo ostvarili 50 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje 2019., bilježimo i do sada najbolje turističke rezultate s naših emitivnih tržišta poput Njemačke, Austrije, Češke i Italije. Ove vijesti izvrstan su uvod u mjesece pred nama te i dalje nastavljamo jačati vidljivost Hrvatske na svim emitivnim tržištima s posebnim fokusom na razvoj održivog turizma“, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
 
Pritom je najveći priljev turista u travnju zabilježen tijekom produženog uskrsnog vikenda kada je u razdoblju od 7. do 10. travnja u Hrvatskoj ostvareno preko 180.000 dolazaka i više od 578.000 noćenja. Tijekom Uskrsa najviše su noćenja ostvarili gosti s tržišta Njemačke, Hrvatske, Austrije, Italije, Slovenije i Slovačke, a destinacije s najviše gostiju tijekom produženog vikenda bile su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Zagreb, Split, Zadar i Opatija.

Priopćenja