UNWTO: Rekordan broj međunarodnih turističkih dolazaka u 2006.

Slika /arhiva/unwto-log.jpg

U svijetu je 2006. ostvaren najveći ikad zabilježen broj turističkih dolazaka, njih ukupno 842 milijuna ili 4,5 posto više u odnosu na godinu ranije, unatoč opasnostima od terorizma, ptičje gripe i rastućih cijena nafte, preliminarni su podaci UN-ove Svjetske turističke organizacije (UNWTO), objavljeni u ponedjeljak.

Po podacima te UN-ove agencije sa sjedištem u Madridu, najveći rast broja turističkih dolazaka, od 8,1 posto, zabilježen je u Africi, kojoj su išle na ruku bojazni turista vezane uz terorizam drugdje u svijetu.

"Premda nijedna turistička destinacija nije imuna na terorističke napade, podsaharsku se Afriku ponajviše promatra kao vrlo udaljeno mjesto od središta zona napetosti i nemira", navodi se u izvješću te UN-ove agencije.

Afrika je privlačno odredište jednako tako i zbog svojih prirodnih resursa, uključujući divlje životinje a slovi i kao atraktivno mjesto za autentična iskustva posjetiteljima, dodaje se u tom izvješću.

Nasuprot Africi, kako su pokazali preliminarni rezultati te međunarodne organizacije, najnižu stopu rasta zabilježile su Južna i Sjeverna Amerika, od svega dva posto, posebice zahvaljujući  stagnaciji broja dolazaka u Sjevernu Ameriku.

Nakon nezapaženog pada broja turističkih dolazaka u svijetu u 2003. - od 1,2 posto -  izazvanog ratom u Iraku, svjetski turizam se iduće godine oporavio, bilježeći 10-postotni skok broja gostiju. Za ovu godinu UNWTO prognozira rast broja turističkih dolazaka za četiri posto. (Hina)



Pisane vijesti