UNWTO: Rast turizma u 2011. bit će sporiji

Slika /arhiva/unwto-logow.jpg

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) predviđa da će ove godine turizam porasti po stopi između četiri i pet posto, nakon što je prošlogodišnji oporavak nadmašio očekivanja, kazao je u ponedjeljak glavni tajnik te agencije Ujedinjenih naroda.

Prošle je godine broj međunarodnih turističkih dolazaka porastao za 6,7 posto, na 935 milijuna, zahvaljujući snažnom rastu u Aziji i oporavku u Europi i Americi. U 2009. zabilježen je njihov pad, napominju u UNWTO-u.
"Uhvatili smo tempo rasta koji je očekivan u dugoročnim prognozama. Izazov za 2011. je konsolidacija tog rasta", kazao je tajnik UNWTO-a Taleb Rifai.

Upozorio je pritom da će turistički rast u ovoj godini usporiti u skladu sa sporijim rastom svjetskog gospodarstva, izdvajajući kao moguće negativne utjecaje mjere štednje i više poreze u Europi, budući da se ta regija i dalje bori s dužničkom krizom.

Prošle je godine najsporiji oporavak zabilježen upravo u Europi, koja prima više od polovice svjetskih turista, uz stopu rasta od samo tri posto, rekao je Rifai. (Hina/Reuters)

Pisane vijesti