UNWTO Barometar: U svjetskom turizmu porast dolazaka 4,5 posto

Slika /arhiva/unwto-logow.jpg

U svjetskom turizmu u prva četiri mjeseca ove godine bilo je 268 milijuna međunarodnih turističkih dolazaka, što je 12 milijuna ili 4,5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a poraste su zabilježile sve svjetske regije osim Srednjeg istoka, izvijestili su danas iz madridskog sjedišta Svjetske turističke organizacije-UNWTO temeljem podataka iz najnovijeg Svjetskog turističkog barometra (UNWTO World Tourism Barometer).

Barometar pokazuje i da su neke svjetske podregije imale i dvoznamenkaste poraste u odnosu na lanjska prva četiri mjeseca, poput Južne Amerike s porastom međunarodnih turističkih dolazaka od 17 posto, južna Azija s porastom od 14 posto te jugoistočna Azija s rastom od 10 posto.

Takve fizičke rezultate u svjetskom turizmu u prva četiri mjeseca ove godine glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai ocijenio je dobrim pokazateljom da se turizam globalno nastavlja oporavljati, unatoč problemima u zemljama Srednjeg istoka i sjeverne Afrike, kao i tragedije u Japanu, što je sve negativno utjecalo na promet u tim regijama.

Ističe i da ipak u svemu treba ostati oprezan jer i dalje u svjetskom turizmu ima određenih neizvjesnosti poput visoke stope nezaposlenosti i povećanja javnih mjera štednje.

Ipak, kratkoročni izgledi za svjetski turizam ostaju uglavnom povoljni, te UNWTO temeljem ispitivanja više od 350 stručnjaka iz svijeta vjeruje da će rezultati biti pozitivni i za razdoblje svibanj-kolovoz ove godine.

Promatrano pojedinačno po mjesecima u prva četiri mjeseca ove godine najjači mjesec u svjetskom turizmu bio je travanj sa zabilježenih 6 posto više međunarodnih turističkih dolazaka, a isti je porast ostvaren i u siječnju, dok su veljače i ožujak bili relativno slabiji (s porastima od oko 3 posto).

Europa je premašila očekivanja s ostvarenih 6 posto više dolazaka u prva četiri mjeseca ove godine, pri čemu su posebno dobro prošle destinacije u sjevernoj, istočnoj i južnoj Europi.

Regija Azija i Pacifik imale su povećanje od 5 posto, što je u skladu sa svjetskim prosjekom, ali nešto ispod prethodnih razdoblja.

Amerike su imale porast dolazaka stranih turista od 5 posto, čemu su najviše pridonijeli odlični rezultati u Južnoj Americi.

Srednji istok imao je pad od 14 posto, a sjeverna Afrika od 11 posto, iako su neke destinacije u tim regijama pokazale i posebno dobre rezultate, poput Saudijske Arabije i Dubaia (Ujedinjeni Arapski Emirati), što je pridonijelo i da ukupno Afrika zabilježi porast dolazaka od 2 posto.

Temeljem tih podataka iz UNWTO-a prognoziraju pozitivne izglede i za ostatak ove godine odnosno zadržavaju prognozu da će do kraja ove godine u svjetskom turizmu biti ostvaren porast međunrodnih turističkih dolazaka između 4 i 5 posto u odnosu na prošlu godinu. (Hina)



Pisane vijesti