UNWTO Barometar: 2009. u svijetu 4 posto manje turističkih dolazaka; 2010. porast 3 do 4 posto

Slika /arhiva/unwto-logow.jpg

U svjetskom je turizmu prošle godine ostvareno 880 milijuna međunarodnih turističkih dolazaka, što je 4 posto manje nego u godini prije, a s obzirom da su zadnji mjeseci prošle godine u nekim dijelovima svijeta donijeli pozitivne turističke rezultate ove se godine u svijetu očekuje porast tih dolazaka od 3 do 4 posto.

Ti i drugi podaci iz svjetskog turizma za prošlu godinu te prognoze za 2010. izneseni su u danas objavljenom izdanju Svjetskog turističkog barometra kojeg specijalizirana UN-ova agencija za turizam Svjetska turistička organizacija-UNWTO objavljuje triput godišnje.

U barometru UNWTO-ovi stručnjaci naglašavaju i očekivanje da bi ova godine u svjetski turizam mogla vratiti rast, upozoravajući ipak pritom da godina neće biti puno lakša od prošle.

Među svjetskim regijama koje bi se prve mogle oporaviti navode se Azija i Pacifik, slijede ih Afrika i Srednji Istok, dok za Europu i Amerike kažu da će to ići umjerenije.

Iako u barometru iz UNWTO-a naglašavaju da je 2009. ukupno završila bolje od prvobitnih očekivanja, ipak dodaju i da su sve svjetske regije zabilježile minuse, osim Afrike.

Europa je i prošle godine zadržala poziciju broj jedan među svjetskim regijama zabilježivši više od 52 posto ukupnih međunarodnih turističkih dolazaka ili 459 milijuna, ali i najveći pad tih dolazaka od svih regija od 6 posto u odnosu na 2008.

Pritom su najveće minuse od po 8 posto imale zemlje srednje i istočne odnosno sjeverne Europe, dok su one u zapadnoj Europi u minusu od 4 posto.

Na jugu i Mediteranu Europe, gdje je lani došlo najviše ukupnih europskih posjetitelja ili njih 170 milijuna, minus je iznosio oko 5 posto, a najviše pogođenim zemljama UNWTO označuje Grčku, Cipar, Maltu, Španjolsku i Portugal (minusi od 9 do 20 posto).

Nešto manje minuse dolazaka, oko 5 posto, zabilježili su u Italiji i tzv. balkanskim zemljama, među kojima su neke, poput Makedonije, Srbije, Crne Gore i Turske imale i poraste tih dolazaka od 1 do 4 posto. Ističu i Albaniju kao zemlju 'dramatičnih porasta'.

Za Hrvatsku se u barometru kratko napominje da je uz blagi pad dolazaka, sa glavnih tržišta (Njemačke, Italije i Austrije i drugih) uspjela zabilježiti poraste i dolazaka i noćenja. (Hina)


Pisane vijesti