Ulaganje u kadar ključno za razvoj turizma

Slika /arhiva/101125-chef-plate.jpg

U posljednje tri godine hrvatski su turizam obilježila velika ulaganja, koja je pratilo i podizanje standarda u ugostiteljstvu i ostalim srodnim djelatnostima.  S kontinuiranim porastom broja smještajnih kapaciteta visoke kategorije, porasla je i potreba za kvalificiranim kadrom u ugostiteljstvu i turizmu, rekao je ministar turizma Damir Bajs na skupštini Zajednica ugostiteljsko-turističkih škola, naglasivši kako Ministarstvo turizma već godinama uspješno surađuje s ugostiteljskim i turističkim školama.
 
Svjesno važnosti ulaganja u kadrove Ministarstvo turizma je, podsjećamo, 2008. godine pokrenulo Projekt poticanja obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, u okviru kojeg promovira ugostiteljska zanimanja, sufinancira uređenje kabineta u srednjim strukovnim školama te stipendira učenike i studente u turističkim zanimanjima. U posljednje tri godine Ministarstvo je, u suradnji s gospodarstvenicima i županijskim obrtničkim komorama, za projekt izdvojilo gotovo 30 milijuna kuna, uredilo više od 50 kabineta u 16 županija, potpisalo 448 ugovora o stipendiranju učenika i studenata te održalo promocije u pedesetak škola.
 
Spomenute aktivnosti rezultirale su, dodao je ministar, znatnim porastom interesa učenika za spomenuta zanimanja pa je tako, primjerice, prošle godine Ugostiteljsko-turističko učilište u Zagrebu upisnu kvotu popunilo već prvog dana upisa, a isto se ponovilo i u nekoliko ugostiteljsko-turističkih škola i ove godine.
 
Prema trenutnim podacima, u ovu je školsku godinu za spomenuta zanimanja do sada upisano oko dva posto više učenika nego 2009. godine.

Pisane vijesti