UHPA: Slavonija ima veliki turistički potencijal, ali potrebno zajedničko djelovanje na razini regije

Slika /AA_2018_b-fotke/2019 vijesti/190320-tomislav_fain.jpg

Slavonija ima ogroman turistički potencijal, ali bez sinergije i udruženog djelovanja na razini regije kao jedinstvenog turističkog tržišta teško će se polučiti očekivani turistički rezultati, istaknuto je na Danima Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), koji se od četvrtka do subote održavaju u Vinkovcima. "Jako je bitno da sinergijski djelujete, a dobar je potez i što ste se udružili u klaster Slavonija. Svi skupa možete napraviti sigurno puno više nego da svatko od vas na tržište ide sa svojim malim budžetima", poručio je predsjednik UHPA-e Tomislav Fain na početku skupa koji je okupio velik broj predstavnika turističkih agencija i turističkog sektora. Istaknuo je i kako javni sektor mora biti podrška privatnom sektoru, koji aktivno mora sudjelovati u razvoju turističkog proizvoda i promociji Slavonije.

Direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić ustvrdio je kako Slavonija ima ogroman potencijal te podsjetio da kontinentalni dio Hrvatske ne ostvaruje ni četiri posto ukupnog turističkog prometa u Hrvatskoj.

"Slavonija kao najveća kontinentalna turistička regija ima puno resursa koji mogu doprinijeti da se obogati turistička ponuda, a na nama je da damo sve od sebe i što bolje promoviramo Slavniju kao turističku regiju", rekao je. 

Podsjetio je da je HTZ podupro izradu strategije brendiranja Slavonije, a koja bi trebala biti gotova na jesen.

"Onda ćemo imati itekako valjanih argumenata za daljnje brendiranje, razvoj i ulaganje u daljnju promociju Slavonije", poručio je direktor HTZ-a. 

Smatra i da će ovogodišnja turistička sezona biti vrlo intenzivna i pomalo nepredvidiva. "Nakon prvog kvartala možemo reći kako možemo biti optimisti do kraja godine. Čeka nas ogroman posao i intenzivne aktivnosti pomocije na ključnim emitivnim tržišta", rekao je Staničić.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ističe da Slavonija ima što ponuditi turističkom tržištu, ali je taj proizvod potrebno što bolje i ljepše upakirati kako bi ostavio dobar dojam na sve one koji posjete Slavoniju. 

Napominjući kako je turizam u Vinkovcima na nižoj razini nego bi trebao biti, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić je rekao kako brojke od 53.000 noćenja godišnje te 900 postelja u vinkovačkim hotelima i hostelima nude optimizam da može i mora biti puno bolje.

"Predstavljamo se kao najstariji grad u Europi, ali i kao prijestolnica tradicijske kulture, i to je ono na čemu namjeravamo temeljiti svoju turističku ponudu", poručio je Bosančić.

U petak, drugi dan skupa održat će se panal rasprave na temu "Turističke agencije danas i sutra - nova pravila igre", a radni sastanak s predstavnicima turističkog sektora održat će ministar turizma Gari Cappelli. (Hina/FaH)

Ostale vijesti