Ugostiteljstvu SP u Brazilu uz početak turističke sezone glavni izazov

Slika /arhiva/Brazil-2014.jpg

Za ugostitelje lipanj i prvi dio srpnja izuzetno su izazovni jer ih, osim početka glavnog ljetnog dijela turističke sezone i dolaska većeg broja turista, očekuje i 'navala' nogometnih navijača zbog Svjetskog nogometnog prvenstva (SP) u Brazilu na kojemu nastupa Hrvatska.

Kako će utakmice većinom biti u kasnijim noćnim satima mnogi su ugostitelji zatražili, neki već dobili, a dosta njih još čeka dozvole od lokalnih gradskih i općinskih vlasti za duljim radnim vremenom od uobičajenog, prepoznajući u SP-u priliku za povećanje potrošnje, odnosno prihoda.

'Masovno' traženje dozvola za duljim radnim vremenom

Iako je teško i gotovo nemoguće doznati koliko je ukupno ugostitelja u Hrvatskoj predalo zahtjeve lokalnim vlastima za duljim radnim vremenom u povodu SP-a, iz razgovora s nekim ugostiteljima i službenicima u gradskim sjedištima 'naslućuje' se da je takvih zahtjeva jako puno, posebice od 1. lipnja odnosno u ovim zadnjim danima pred početak SP-a (12. lipnja).

Neki ugostitelji kažu da su te dozvole dobili relativno brzo, neki da ih čekaju više tjedana, a ima i onih koji nemaju uvjeta za takve dozvole pa kažu da će 'riskirati' bar za vrijeme hrvatskih utakmica u Brazilu u nadi da ih inspekcija neće posjetiti.

Iz više udruga ugostitelja u Hrvatskoj i Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore (HOK) stoga su ovih dana interno i drugim 'kanalima', pa i putem društvenih mreža poručili i savjetovali svojim članicama da predaju zahtjeve za dozvole za duljim radnim vremenom, jer ako ih ne budu imali, a dođe im provjera, kazne su velike, oko 30 tisuća kuna ili pečaćenje objekta na 30 dana.

Tako je Udruženje ugostitelja Zagreba pozvalo svoje članove da podnesu pojedinačne zahtjeve za produljenjem radnog vremena vjerujući da što više njih to traži veće su šanse da se to i riješi, pa i donese odluka o izmjeni i dopuni odluke o radnom vremenu ugostiteljski objekata u Zagrebu što su, kako kažu, davno zatražili.

Od prošle godine zagrebački ugostitelji odlukama Gradske skupštine i Grada Zagreba imaju nešto fleksibilnije i dulje radno vrijeme od njihovih kolega u ostalim dijelovima Hrvatske, pa tako u centru grada mogu raditi do 2 sata iza ponoći, a iz Udruženja sada podsjećaju i da slijedom 'gradskih' pravilnika ugostitelji samostalno određuje radno vrijeme u granicama od 6 do 24 sata te da svi ugostitelji Grada Zagreba imaju pravo raditi do 2 sata iza ponoći i na dane uoči blagdana što također mogu iskoristiti u lipnju i njegova tri praznika/blagdana.

Naime, 19. lipnja je blagdan Tijelova, a baš dan prije 18. lipnja Hrvatska u Brazilu igra svoju drugu utakmicu, s Kamerunom, dok 23. lipnja, dan poslije nedjelje 22. lipnja ili Dana antifašističke borbe, igra treću s Meksikom. Praznik je i 25. lipnja Dan državnosti.

Zbog Brazila i duljeg radnog vremena inicijative i za izmjenu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti

Unatoč takvim uvjetima, zagrebački ugostitelji ipak smatraju da bi jedna 'državna' odluka o duljem radnom vremenu ugostiteljstva za cijelu Hrvatsku u mjesec dana SP-a do 2 sata iza ponoći bila ne samo odlična za one gradove i ugostitelje koji nemaju pravilnike poput zagrebačkih, nego bi dovela i do uvođenja jednakih uvjeta za sve u Hrvatskoj.

Stoga su i inicirali izmjenu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, koji je u nadležnosti Ministarstva turizma, iz kojeg su u vezi toga, a odgovarajući na upit Hine, istaknuli da spomenuti zakon sadrži odredbe prema kojima jedinice lokalne samouprave mogu u određenim situacijama propisati drugačije radno vrijeme ugostiteljskih objekata.

Kako podržavaju sve aktivnosti jedinica lokalne samouprave kojima se obogaćuje turistička i ugostiteljska ponuda na njihovom području, iz Ministarstva turizma naglašavaju da podržavaju i jedinice lokalne samouprave da, unutar svojih ovlasti, pronađu rješenja za praćenje i obogaćivanje turističke i ugostiteljske ponude u vrijeme održavanja SP-a u Brazilu.

Nešto slično lokalnim vlastima poručuje i Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, čiji predsjednik Ante Mihić za Hinu napominje da su članicama Ceha (oko 16 tisuća obrtnika) već savjetovali da se obrate lokalnim vlastima vjerujući da će im te dozvole i odobriti jer je to i u interesu lokalnih vlasti zbog prihoda koje će se 'sliti' u njihove porezne blagajne.

Mihić napominje kako su za dozvole podjednako zainteresirani i manji i veći objekti u cijeloj Hrvatskoj, jer ih većina ima radno vrijeme do 23 sata, eventualno do ponoći (24 sata), a dulje samo oni koji za to dobiju dozvolu.

Ističe primjere Njemačke, Velike Britanije i još nekih zemalja, u kojima su državne vlasti posebnim uredbama već prije ugostiteljima osigurali mogućnost da rade dulje ili i non-stop, a neki su išli i dotle da se za sat-dva pomakne početak radnog vremena u danima nakon utakmica.

Uređeno dulje radno vrijeme u povodu SP-a u turističkoj zemlji poput Hrvatske bio bi dodatni plus za njenu ponudu i poticanje turističke potrošnje, jer zasigurno će dosta turista tih dana u Hrvatskoj osim u hotelima ili drugim objektima gdje će biti smješteni utakmice željeti pratiti i s domaćim navijačima u lokalnim kafićima, pizzerijama, restoranima i drugim ugostiteljskim objektima, poručuje Mihić.

Šatori, 'fun' i 'korner' zone te 'kućno' praćenje 'tekmi'

Osim u ugostiteljskim objektima nogometne utakmice iz Brazila i u Hrvatskoj, kao i drugim zemljama, pratit će se i na raznim 'otvorenim' lokacijama, poput gradskih trgova, parkova, sportsko-rekreacijskih objekata, plažama i drugim, za što organizatori, najčešće u kombinaciji s jakim sponzorima, tipa pivovara i/ili drugih proizvođača pića i hrane, posebno grickalica, također trebaju imati dozvole gradskih, lokalnih vlasti.

Mnogi gradovi su tako već izdali dozvole za razne šatore, 'fun', 'korner' i druge nogometne zone, vodeći se time da je Brazil, za razliku od nekih prijašnjih bližih zemalja-domaćina SP-a, ipak jako daleko i skup, pa je gledanje utakmica na otvorenom odlična prilika svim navijačima da zajedno budu podrška 'Vatrenima'.

Iz Grada Zagreba time žele, kako ističu, dodatno pridonijeti promociji i prepoznavanju grada kojeg turisti već nazivaju 'velikim dnevnim boravkom na otvorenom', pa će omogućiti praćenje utakmica i putem video zidova na javnim mjestima te izdavanjem dozvola za nekoliko lokacija.

Za sada su to dali za Trg bana Josipa Jelačića za šator i navijačku zonu od 12. lipnja do 13. srpnja, za park/jezero Bundek, gdje će se u istim razdoblju održavati Festivala nogometa Bundek te za Dom sportova. Po Zagrebu se priča da će se brazilske 'tekme' organizirano gledati i na jezeru Jarun te na Trgu Francuske Republike, što iz Grada nisu ni potvrdili niti opovrgnuli.

Tatjana Miščančuk (Hina)

 



Pisane vijesti